Руският президент Владимир Путин каза днес, че приемането на християнството преди повече от 1000 години на територия, която впоследствие става Русия, е белязало началната точка за създаването на руската държава, предаде Асошиейтед прес.

Путин направи изказването на церемония по случай 1030-годишнината от приемането на християнството от владетеля на Киевска Рус княз Владимир.
Президентът заяви пред събралото се множество при статуята на Владимир край Кремъл, че приемането на християнството е било "началната точка за създаването и развитието на руската държавност, истинското духовно раждане на нашите предци, определянето на тяхната идентичност, подема на националната култура и образование".

Изказването му подчертава силните връзки между правителството и Руската православна църква, отбелязва Асошиейтед прес.

"Народите, които приеха християнската истина като своя собствена, успяха да достигнат безпрецедентни висоти в областта на политиката, изкуството, литературата, науката и икономиката. Постигнатото единение повече от веднъж спаси, укрепи и подкрепи нашата родина по време на най-тежките исторически повратни моменти", заяви руският президент.

По обяд забиха всички църковни камбани в Москва и Подмосковието. Там са основните тържества, за които се събраха представители на 10 поместни православни църкви.  От сутринта започнаха честванията в Крим, където около Владимирския събор в Севастопол се събраха много вярващи.

А Вселенската патриаршия обеща независимост на Украинската православна църква

По-рано днес вселенският патриарх Вартоломей потвърди в послание до украинския президент Петро Порошенко намерението да се предостави автокефалия на Украинската православна църква (Киевска патриаршия). Изявлението беше публикувано на страницата в интернет на украинското президентство.

"Признавайки голямата отговорност на първопрестолната Вселенска патриаршия, която никога не се е съгласявала с незаконни и неканонични ситуации, които са разклащали естественото функциониране на Православната църква, и в тези отговорни времена тя пое инициативата да възстанови единството на православните вярващи в Украйна с крайната цел да дари на украинската църква автокефалия", се казва в изявлението, в което се цитира посланието на патриарх Вартоломей.

В момента в Украйна действа Украинската православна църква - единствената канонична православна църква, която сама по себе си представлява самоуправляваща се църква в състава на Московската патриаршия.

Съществуват и две непризнати от световното православие структури - Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна църква. Още от 1991 г. украинските власти нееднократно предприемат опити да създадат църква, която да е отделна от Московската патриаршия.

През април тази година Порошенко изпрати лично писмо до патриарх Вартоломей с молба да предостави автокефалност. На 22 април Синодът на Вселенската патриаршия разгледа молбата на украинския президент и прие решение да обсъди въпроса с църквите в православния свят.

Украинската православна църква (Московска патриаршия) не смята за "нещо извънредно" изявлението на патриарх Вартоломей за намерение да се предостави автокефалия на непризнатата Киевска патриаршия, съобщи заместник-ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки на УПЦ (МП) протойерей Николай Данилевич.

"Вселенският патриарх се надява да бъде възстановено каноничното единство на православните в Украйна. Молим се благословеният народ да се удостои отново с едно-единствено църковно ръководство, да бъде възстановена каноничността и да се изцели разколът. Това е всичко, за което говорим ние", се казва в съобщение на страницата му във Фейсбук.