Ако БСП не иска България да влезе в еврозоната, вероятно има идея да участваме в една бъдеща рублова зона. Това коментира председателят на СДС Румен Христов след заседание на националния съвет на партията.

"БСП иска пътна карта за приемането на страната ни в еврозоната. СДС е категорично против. Ние смятаме, че сега е моментът, ние сме покрили всички критерии и ако сега изпуснем шанса си, после много трудно ще влезем в клуба на богатите. Или ако БСП имат друга идея, свързана примерно с укрепването на рублата и желанието да участваме в една бъдеща рублова зона, да си кажат. За нас важната цел след ЕС и НАТО е влизането на България в еврозоната. Опасенията, че това участие ще повиши цените не в изгода на гражданите е пълна заблуда и това може да бъде опровергано, ако е необходимо в дебат със социалистите", каза Христов.

Той изтъкна, че в документа на БСП "Визия за България" се констатира, че механизмите на държавното управление са ефективни и не отговарят на нуждите на гражданите.

"Да, съгласни сме, че механизмите не отговарят на съвременните реалности, но те са вследствие на онази конституция, която беше приета с мнозинството на БСП, чиято основна цел беше да превърне политическата власт на БКП/БСП в икономическа. Според БСП през държавата преминават и ще преминават 40% от БВП. Ние винаги сме имали категорична позиция и продължаваме да смятаме, че трябва да гоним стандарта на старите страни членки на ЕС. Той е 35% изземване от всички субекти, които се облагат, за нуждите на бюджета. Ние от години настояваме тези близо 40% да бъдат намалени", каза Христов.

И допълни, че само 1% надолу означава 1 млрд. лв. да останат при граждантие и при фирмите. Христо коментира и искането на БСП за икономически растеж, базиран на потребление и износ, както и инвестиции с нови и с висока добавена стойност производства.

"Не съм съгласен с това. Образно, България се нуждае от икономически растеж, базиран първо на износа и чак след това за потреблението. През следващите десет години трябва да работим за удвояване на БВП и тогава ще имаме не 35 млрд. лв. за всички нужди - образователни ,здравеопазване, отбрана и т.н., а 75 млрд. лв.", обясни Христов.

Той посочи, че БСП иска да се изградят енергийни мощности, но според него България има достатъчно такива и в момента има нужда от енергийна ефективност.

"БСП иска намаляване на ставките на ДДС на основните храни и лекарства. Нашият десен отговор е, че това няма да доведе до намаляване на цените", каза Христов.

Според него има констатации във "Визия за България", които са верни, но предложените решения не са правилни.

"Някои от идеите са популистки. Документът лъха на популизъм и социализъм", заяви Христов.

И допълни:

"Има интересен въпрос за демонтиране на паралелната държава. Питаме как точно те ще я демонтират, като тя беше създадена от БКП/БСП и политическите й клонинги с ключовата роля на Държавна сигурност и нейните служители", изтъкна Христов.

Той се обяви за по-малко държава и повече свобода за предприемчивите, знаещите и можещите.

СДС избра и нов главен секретар на първото заседание на Националния съвет на партията след конференцията, на която Христов бе избран за лидер и бе сменено партийното ръководство. На мястото на Филип Кирев от екипа на Божидар Лукарски сега застава Илия Лазаров. Той бе шеф на кабинета на президента (1997-2002) Петър Стоянов, а и вече е заемал същата позиция в СДС преди години.