Все съм си мислил, че систематични глупости може да говори и прави онзи, който е не просто глупав, а глупак. А когато човек е глупак, да перифразирам един съветски филм, то това е задълго, почти за цял живот.

Но в последно време, когато Властта (за да обхвана всички власти) постоянно ни сервира абсурди, граничещи с глупостта (или глупости, граничещи с абсурда), аз се замислям малко по-надълбоко.
Вярно е, че поради безумно снижения критерий за кадровия подбор (един от най-тежките грехове на Властта през последните десетина години), на високи позиции бяха изстреляни и персони, на чието лице е изписано, че не блестят с ум, да не говорим за интелект.

Но това не може да бъде обяснение за непрекъснатите глупости, които Властта ни навира в лицето, за постоянните абсурди, с която тя буквално ни издира очите!

Казах "очите" - ами днес с Очите е свързана поредната глупост, разнасяща смрад на наглост. Очите, ако се съди по претърпените операции е половин човек. Вероятно като Янко той се е криел, без никой да го търси. Иначе няма нищо по-лесно да бъде открит.

Не, не може глупостите на Властта, ръсени и правени ежедневно, да се дължат на това, че тя, Властта, е претъпкана с глупаци задълго, ако не и за цял живот.

Вече си давам друго обяснение. У нас през последните десетина години Властта "дръпна" толкова нагоре в материално отношение и "падна" толкова надолу в морално отношение, че тя живее в свой самодоволен и самодостатъчен свят. Тя презира обикновените граждани, смята ги за идиоти, маргинали, некадърници и лузъри, за тор, върху която тя покълва и избуява, цъфти и връзва. И затова пет пари не дава за тях, не й пука какво говори, не се притеснява какво върши. Много важно какво мислят за нея обикновените хора - те не могат да променят нищо, не могат да й накривят шапката, те не значат нещо, те са огромно число нули без единичка, а и милиони нули без една единичка не значат нищо, равни са на две нули, на двете нули - така си мисли властта и затова така действа.

Иначе, ако тя уважаваше обикновените хора, ако се досещаше, че джобните й пари идват от техните данъци, ако си даваше сметка, че трябва да се правим на демокрация, а при демокрацията обикновените хора са и гласоподаватели, сиреч суверен, тя щеше да им се мазни, да държи формално на тяхното мнение, да внимава какво говори и да мисли какво прави.

Нищо такова, обаче, няма. Днес Властта знае, че каквото и да каже, както и да го каже, дори с арогантен или диалектен, простеещ или понякога дори нагъл език, ще й се размине. Асансьорите, които водят от Долния свят на обикновените хора до Горния свят на Властта са счупени. Между Долния и Горния свят няма канали за комуникация, няма диалог. Затова Властта от Горния свят гледа отгоре на хората от Долния свят и ги смята да долни хора, за хора, които ще са долу сега и завинаги. Или поне докато тя окончателно си опече работата.

Да, има Птица, която може да изведе обикновените хора от Долния свят в Горния. Това е Птицата на демокрацията, на истинската, а не на фейк-демокрацията. Но тази Птица е много особена, много специална. Тя не се храни с каквото и да е. Тя се храни с живо месо от петите ни. Няма как без да ни заболи истински, да се случи чудо. Не сме ли готови да режем плът от плътта си, за да нахраним тази Птица, ще си останем долу, в Долния свят. Нищо не става даром, нищо не се получава без да пожертваш нещо, нищо не се случва, ако не правиш нищо. Когато не правиш нищо, за да живееш по-добре, ти си едно голямо нищо. А и голямото нищо не е нищо друго, освен едно обикновено нищо. Ето това трябва да разберат обикновените хора, даже и да не искат да го разберат. А те наистина не искат да го разберат. Толкова много не искат, че искат дори още повече да могат да не искат да го разберат. Макар че къде повече от това? 

Имало е нежелание за промяна, но такова нежелание за промяна не е имало...

Коментарът е от профила на Николай Слатински във Фейсбук. Заглавието е на редакцията