Китайският производител Huawei се похвали с постижение тази седмица - техните смартфони са вторите най-продавани в света, избутвайки от това място iPhone-ът на Apple. Но компанията и техните сънародници от ZTE няма да намерят фенове сред кандидатите на демократите за Конгреса в САЩ, съобщи CNN.

Междувременно Националният комитет на Демократическата партия предупреди кандидатите за частичните избори за Конгрес през ноември да не използват устройства на двете китайски компании.

"Много е важно партийните и кампанийни работници да не използват ZTE или Huawei устройства, дори ако цената е ниска или са безплатни", писал до тях главният служител по сигурността на опозицията Боб Лорд.

Не става дума само за планове да се купуват евтини смартфони за кампанията (нужен ресурс), а и за личните телефони на кандидатите за сенатори, уточнява Лорд. Обяснение защо това е нужно няма.

То дойде от ФБР, ЦРУ и НСА, които наскоро обявиха пред американците, че не е добра идея да се купуват устройства на Huawei, защото е компания, подчинена на китайското правителство. ZTE пък бяха ударени със санкции, защото са пращали комуникационно оборудване на Иран и Северна Корея. Те бяха вдигнати от търговския департамент, но обвинението "работите с враговете ни" остана.

Демократите са видно по-внимателни за предстоящите догодина избори, след като имейлите им бяха хакнати по време на президентската кампания през 2016 г.

Huawei и ZTE се възмутиха на обвиненията и заявиха, че не са по-голям риск от други производители. Както и че ще спазват всички правила. По всичко личи, че акциите им не губят много дори от единодушието на американските служби за сигурност.

През май администрацията на президента Доналд Тръмп разгледа законопроект, ограничаващ влизането в САЩ на телекомуникационно оборудване от Китай. Според Пентагона китайската техника да бъде доставена със шпионско оборудване.