Премиерът Бойко Борисов се похвали днес с пречупения гръбнак на контрабандата на цигари и предупреди "жътварите" на канабис да не ходят да събират реколтата. Въпреки особено ниските нива на незаконна търговия с цигари проблем оставаj рязаният тютюн и потреблението му предимно от социално слабите и бедни българи по малките населени места. 

Това стана известно на съвместен брифинг, на който премиерът, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, спецпрокурорът Иван Гешев и директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски обявиха добрите резултати. От своя страна от концерна "Филип Морис" потвърдиха, че без усилията и съдействието на държавата в лицето на правоохранителните органи и съдебна власт е нямало как да бъдат постигнати.

Те са потвърдени от изследването, направено в 20 големи града, където са концентрирани 47.1% от населението на страната. Използвана е методиката, при която се събират празни цигарени опаковки. 

Данните на инициативата "Срещу незаконната търговия", в която власт и бизнес си партнират, показват рекордно ниски нива на потребление на незаконни цигари за първото тримесечие на 2018 г. Отчетеният 5.8% дял е с 0.8% по-нисък спрямо последното тримесечие на м.г. и най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто се осъществява проучването в България. Задържани са 77 трафиканти, сред които има и деца, за последните 6 месеца са хванати над 10 милиона къса незаконни цигари. Над 2 милиона къса са хванати в Плевен, а в Стара Загора - повече от 1.6 милиона.

В някои градове обаче потреблението не намалява, а се увеличава в пъти спрямо последното тримесечие на 2017 г. На първо място е Асеновград, където от 8.7% през м.г. е нараснало до 18 на сто; в Перник - от 5.3% на 14.7%, в Благоевград - от 8.5 на сто на 14.5%, в Плевен - от 6 на сто на 9.5%. 

В пограничния Свиленград от 28% в края на 2017 г. потреблението е намаляло на 19 на сто.

"От април всяка седмица правим справка какво точно сме хванали и за последната седмица са 103 000 къса цигари и 50 000 кутии. Работата е добре, когато има досъдебно производство. За последните 6 месеца има образувани 553 досъдебни производства, най-много от които са в Хасково и Пазарджик. Така че когато се стараем, се справяме добре", обясни вътрешният министър.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски обясни, че за първото тримесечие на 2018 г. са иззети над 10 тона рязан тютюн, приблизително колкото за цялата 2017 г.

Заместник главният прокурор Иван Гешев обясни, че прокуратурата и главният прокурор Сотир Цацаров смятат за изключително важно взаимодействието си с правителството и с производителите.

"Приходите от бюджета, които губи държавата от контрабанда, са сериозни и това пречи на гражданите да живеят по-добре. Виждаме устойчиви резултати. Единственото, което ме притеснява, е когато незаконната търговия стане 0 - тогава няма да има какво да отчитаме", коментира Гешев.

Борисов също акцентира върху "личното ангажиране на прокуратурата с тази тема", допринесло за резултатите.

"Преди година и половина решихме всяка сряда с главния прокурор, с шефовете на митниците, на МВР, на данъчните да провеждаме оперативка, на която да отчитаме изминалата седмица и да планираме следващата. Така че личното ангажиране на прокуратурата с тази тема има съответния резултат и води до бързо реагиране на отделните звена по райони. Много пъти съм си признавал, че няколко години наред не успяхме да намерим формула да накараме митниците, МВР и данъчните да си споделят информация и това става с ново звено в ГДБОП - там може да се открие всякаква информация", каза Борисов.

Той отново отчете милионите, постъпили в бюджета от свитата контрабанда, позволили:

"...да направим много и в социалната сфера, и за заплатите на МВР, и на учителите, и на служителите на затворите, за въоръжение и техника, за пенсионерите по Коледа и Нова година, 15 млн. повече и за БАН - не знам сега защо се карат, 10 млн. лева повече за Софийския университет, през миналата седмица милиони дадохме и за метрото в София, за общините – за всяка махала да се направят обреден дом, игрище, път, детска площадка и т.н. Има места, на които дори не е имало път, а сме дали."

Нелегалните цигари влизат основно от Сърбия и Македония, а тези, които са на определени марки, са главно с надписи "дюти фри", обясни Вержиния Джевелекова от "Филип Морис".  Тя също открои рязания тютюн като проблем. Пред журналисти Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията посочи, че рязаният тютюн има най-голям дял в потреблението на незаконни цигари - 75%, като го ползват хората с най-ниски доходи. По думите му обаче е изключително трудно справянето с този проблем. 

"Ако изчислите колко полицаи трябват, за да се покрият малките населени места в цялата страна, и сравните с приходите от акцизи, дали би си струвало усилията", запита Безлов. 

Старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията обаче подчерта, че борбата с контрабандата на цигари е "уникален феномен" за България, тъй като добрите резултати са постигнати въпреки високото ниво на корупция в държавната администрация. Благодарение на това от 2015-а насам ежегодно в бюджета постъпват по 300 милиона от акцизи, като само през 2017-а са по-малко, 100 милиона, каза Безлов. 

"Контрабандата с горива е другият голям проблем - и още по-голям пазар. Ако цигареният е за около 3.8 милиарда, то на горивата е над два пъти по-голям - за 8-9 милиарда, но няма методика за измерване, както е при цигарите", заяви Тихомир Безлов.

Премиерът Бойко Борисов също отбеляза контрабандата с горива, заявявайки, че с новите законови промени пазарът "ще изсветлее още". Промените бяха внесени от депутата от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро и определени като лобистки от множество анализатори и политици в услуга на големите играчи на пазара и главно на "Лукойл".

"Съпротивата не беше малка. Тази приказка "аз съм малка частна петролна компания" няма истина в нито една от думите, а така говореха някои. Минимумът, който трябва да се събере, е поне 200-300 млн. лева", коментира Борисов.

 
Покрай цигарите и горивата той се обърна и към производителите на марихуана.
 
"Много сериозно сме се подготвили за „жътвата“ на канабиса. Предупреждавам ги и ги съветвам да не отиват да жънат, наблюдаваме ги отгоре и ги чакаме. Наблюдаваме нивите и чакаме да ги ожънат, за да има доказателства за пред съда, за да покажем, че не е израсъл на самотек", заяви Борисов.
"Предупреждавам ги, защото по-добре да знаят и да не се вкарват в затвора. Положили са труд, садили са го, но да не го прибират. Моят съвет към главните жътвари е това. Добре сме се подготвили", повтори премиерът.