В предявените обвинения на 5-имата задържани от бригадата на Димитър Желязков-Очите няма и дума за наркотици, а прокуратурата "спекулира", като като наслагва в обществото такова мнение. Това подчертаха днес защитниците на Йордан Въчев-Ларжа, Радослав Николов-Рачо, Венцислав Христов-Лавацата, Иван Пишиев и Иван Найденов - първите задържани, след като МВР и спецпрокуратурата обявиха, че са разкрили организирана престъпна група (ОПГ) в Бургас. Босът Димитър Желязков се озова в Истанбул, където и бе задържан по-късно, още един участник - Калоян Колев, се прибра от чужбина и се предаде, а синът на покойния председател на общинския съвет на Несебър и също общинар - Пейко Янков, още се издирва.

Днес петимата обжалваха пред апелативната инстанция, след като Специализираният наказателен съд ги остави в ареста на 4-ти август. Държавното обвинение твърди, че въпросната ОПГ е действала от 2012 г., а конкретното разследване тече от 2016 г., стана ясно на заседанието. Но се е активизирало много през последната седмица.

Лавацата... очаквано е движел и бизнеса с вендинг автомати за кафе, където има данни и за един палеж на конкурентен автомат. С далеч не толкова "относим" прякор - Йордан Въчев-Ларжа пък се смята за острието на Очите в погребалния бизнес, свързан с палежи на сгради и коли на конкурентната агенция, както и с твърдения за изнудвания.

Според прокуратурата Радослав Николов-Рачо е дясна ръка на Димитър Желязков в областта на дрогата.

По време на двегодишната работа по групата обаче не са събрани никакви докзателства, действията на разследващите били "на първо място минимални, след това епизодични и прекъсвани", твърдят пък защитниците. А новото обвинение представлява сглобка от стари бургаски досъдебни производства - някои от които са прекратени (като например за палежа на игрална зала в Слънчев бряг). Някои лица, за които се твърди, че са участвали в дейността на групата на Очите, въобще не са разпитани, а обвинението се гради на 3 неща - СРС, анонимни свидетели и разпити на 3-ма полицаи, които разказват свои впечатления, позовавайки се на "оперативни данни".

Последното е особено забавно, защото адвокатът на Лавацата - Димитър Марковски, възкликна докога оперативните работници от МВР ще споделят свои лични възприятия и впечатления като свидетели в досъдебното производство, а не събират доказателства, които да са годни за пред съда.

За капак, една от свидетелките е бивша "тъща" на единия обвиняем, с чиято дъщеря той се разделил болезнено.

Адвокатът Емил Милев обърна внимание, че разследването е от 2016 г. и се зачуди:

"Въпросът е какво правиха 2 години тези псевдопотърпевши от престъпни деяния лица, които в един момент вкупом решиха да дават показания."

Двама от задържаните пък били в затвора в различни отрязъци от времето, за което ги обвиняват.

Прокурор Емил Галипонов каза, че палежи и изнудване са "предметът на дейност" на въпросната група.

Според него има достатъчно данни от анонимните свидетели и за дейност, свързана с наркотични вещества. По делото хора разказали, че ръководител е бил Димитър Желязков, а Радослав Николов-Рачо е сочен за негова дясна ръка в областта на дрогата.

Дилърите се отчитат на Венцислав Христов, Христов се отчита на Рачо, който пък на Желязков – тези показания съвпадат при много свидетели, обявиха от държавното обвинение. Също така според прокуратурата самият Христов разполага и със собствена мрежа от дилъри.

Именно на това адвокатите се възпротивиха, че в акта, който е в съда, няма и дума за дрога.

Адвокат Петър Николов окачестви събраните от разследващите данни, че се "отличават с художествен елемент".

"Същите са годни единствено да се разказват пред блока в беседките между съседи", каза бургаският защитник на двама от задържаните.

В колоритния си стил Димитър Марковски обяви, че всичко се гради... 

"... на базата на хипотетичин предположения, градски легенди и квартални басни."

И направи следното съждение:

"Да, вярно че се случват някакви странни обстотятелства – да, започват на другите траурни агенции да изгарят коли, някакви лица да бъдат понабивани... Но няма никакви доказателства, че Йордан Въчев е свързан с тези злощастни събития."

После пред журналисти той каза, че няма дори един документиран контакт на клиента му с Митьо Очите през тези години и че той бил пришит в делото "за фон" и за да се попълни бройката, нужна за организирана престъпна група (нищо че тя е 3-ма души, б.а.).

Въпреки това Апелативният спецсъд остави и петимата в ареста за постоянно. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.