Разрешение за заснемането на клип и за качването на хора на платото при езерото Бъбрека имаше, но в правилника на Националния парк "Рила" липсва пояснение дали е забранено влизане в езерото.

Това каза за радио Фокус" организаторът на хорото край Седемте рилски езера Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България".

Въпросното хоро, макар и замислено като добра инициатива, се превърна в трагично такова, след като снимката на навлезли в защитеното езеро танцуващи мъже предизивка вълна от възмущение, а в последствие и глоби от екоминистерството.

Мирянов добави, че е отправил предложение към директора на парка в плана за управление на парка да се добавят думите "забранено влизането".

В същото време едно обикновено отваряне на сайта на Национален парк "Рила" отвежда до секцията "Правила за поведение". А там с големи букви е написано: 

"Къпането в реките и езерата е забранено."

Иначе пред "Фокус" Мирянов посочи още че е готов да поеме разходите за изработването на нови табели.

"Имам предложение да се добавят тези думи в този план за управление: "навлизането в езерата". Да изградим нови табели и да направим образователен филм, в който се представят нагледно всички забрани чрез кадри, които показват всички нарушения. Също имам предложение всички забрани от плана за управление да бъдат връчвани в хартиен формат заедно с карта на Национален парк "Рила" при закупуване на билет за лифта – всички посетители да са запознати предварително с всички ограничения", коментира Мирянов.

Той каза също, че ще плати наложените санкции и че поема вината, тъй като той пръв е влязъл в езерото "Близнака".