Премиерът Бойко Борисов получи подписка в подкрепа на служителя си в пресцентъра, когото уволни по-рано, изготвена от журналисти в парламента. Колегите на Любомир Методиев, освободен заради инцидент от миналата седмица, когато журналистка от в. "Монитор" се оплака, че е била ударена, решиха и лично да защитят Методиев при появата на министър-председателя в Народното събрание днес.

В резултат от разговора премиерът заяви, че журналистическата гилдия трябва да излезе с позиция, ако иска да подкрепи Методиев. И разказа за случката:

"Такова нещо да е направил, аз не вярвам, той е кротък човек. Но след като го вдигат на такова ниво, че едва ли не моят пресцентър ходи да бие журналисти, нямам избор. Говорете си в гилдията", призова Борисов.

Журналистка обясни, че логично говорят с него - все пак той е взел решението за отстраняването на Методиев. Борисов уточни:

"Напишете ми някакво писмо в защита, да имам да пратя на европейски... Той страда момчето..."

Борисов уточни, че не е бил на мястото на инцидента, при който, според журналистката от в. "Монитор" Елена Крумова, Любомир Методиев я бил ударил с микрофон, за да й попречи да стигне до премиера. Причината за отсъствието на Борисов било, че по-рано друга журналистка - "от една пловдивска медия" - припаднала заради високите температури.

"Целият проблем беше, че една ваша колежка припадна. Беше 43 градуса сигурно, а ние изкарахме един час навън. Момичето припадна, пратихме НСО да я занесе долу. В този момент... аз на галено му викам Шиши, на галено, не обидно. Това, което от него знам, е че тя (Крумова, бел. ред.) отива после и иска да се снима с него, щото бил Шиши. На всички им беше топло, вода течеше от него", обясни Борисов.

Премиерът слязъл с НСО да провери състоянието на момичето и като се върнал му съобщили за инцидента.

Самият Методиев се извини публично още в деня на инцидента, в случай, че неволно е наранил оплакалата се журналистка. От Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) обаче излязоха с призив за уволнението им. До него се стигна днес, а от организацията с нова декларация. В нея се твърди, че АЕЖ има сигнали от журналисти и за други случаи, в които служителят бил изпускал нервите си.

Вероятно именно реакцията на АЕЖ е причината за решението за отстраняване на Методиев. 

По-късно - в края на пленарния ден, Борисов получи подписка от журналисти в защита на служителя си. И заяви на медиите:

"Дай да видим подписката. Да не се карат началниците... все някой ще ви издаде, от толкова камери. Да оставим Любо на работа? Карах го да се извини, той отиде да посети това момиче, което е пострадало. Ще се опитам да се съобразя с вас, но всичко минава и през нейното изявление да приеме извинението"

Историята се разви тази сутрин. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов служителят на Правителствената информационна служба Любомир Методиев е освободен от длъжност. Това съобщиха от службата. В събота на събитие, на което присъства и Борисов, имаше инцидент с журналистката от в. "Монитор" Елена Крумова. Според нейната версия Методиев я е ударил нарочно в опит да не й даде достъп до премиера. Методиев обаче се извини публично като изтъкна, че всичко, което е направил, е станало неволно. Инцидентът се случи край Мал тепе близо до Пловдив.

"Въпреки че Методиев поднесе публично своето извинение, Правителствената информационна служба не може да си позволи да бъде обвързвана с този инцидент. Подобно поведение и отношение към представителите на медиите е неприемливо и е в противоречие с принципите на работа на Правителствената информационна служба", се казва в съобщението.

По този повод от Асоциацията на европейските журбалисти (АЕЖ) в България оповестиха специална декларация:

"Служителят, който си е позволил да удря репортерката от в. "Монитор" Елена Крумова, категорично няма място в държавната администрация.

Асоциацията на европейските журналисти -  България настоява за дисциплинарното уволнение на експерта от правителствената пресслужба Любомир Методиев, позволил си да удари репортерката от вестник "Монитор" Елена Крумова, докато тя е изпълнявала служебните си задължения.

Намираме за недостатъчно извинението, поднесено от Методиев чрез профила му в социална мрежа, в което той твърди, че действието е било неволно и “микрофонът отхвръкнал от ръката му”. Тази версия противоречи на свидетелствата на множество журналисти от други медии. Колегите на Крумова, присъствали на място, са били толкова възмутени от случилото се, че са се обърнали към министър-председателя. Това едва ли щеше да се случи при неволно деяние. Извинението на Методиев е дошло едва след забележката, отправена му от премиера.

АЕЖ-България изразява солидарността си с Крумова и заявява, че служител, който си позволява да удря репортер, категорично няма място в държавната администрация. Инцидентът е още по-сериозен и заради факта, че става дума за междуполово насилие. В страна, в която насилието над жени продължава да коства десетки животи всяка година, а мерките за ефективна превенция и защита са блокирани със средновековни аргументи, липсата на последствия за държавен служител, упражнил насилие над жена на публично място, би била поредният много лош сигнал, говорещ за безнаказаността на насилниците.

Асоциацията на европейските журналисти - България има сведения, че това не е първият път, когато Методиев си позволява да се държи арогантно с журналисти. През март по време на срещата ЕС–Турция във Варна, с нас се свързаха представители на немски медии, за да се оплачат от грубо отношение от въпросния чиновник.

Германските журналисти и българските колеги, работещи за немски медии, бяха подкрепили акцията на АЕЖ-България за солидарност с турските журналисти в затвора. Представителите на немски медии сложили от символичните акредитационни карти с имената и снимките на задържаните турски колеги и се снимали с баджовете в резиденция Евксиноград, където се провеждаше срещата. Това предизвикало гнева на Методиев, който вдигнал скандал и заплашил журналистите, че повече няма да получат акредитация за нито едно събитие на Министерски съвет. Тогава представител на АЕЖ се свърза незабавно по телефона с Методиев и той не отрече инцидента, но каза, че не е заплашвал немски журналисти. Въпреки това германските колеги, пристигнали в България специално за тази среща, си тръгнаха от страната възмутени от поведението на държавен служител. АЕЖ не направи публичен този инцидент тогава, тъй като не искаше да отклонява вниманието от основната цел на акцията – солидарност със задържаните турски колеги, и да предизвика вътрешен скандал вместо общи европейски действия за натиск върху режима в Турция. 

Този предходен случай обаче показва, че Методиев е склонен да изпуска нервите си срещу журналисти, въпреки че получава заплатата си точно за да помага на представителите на медиите да информират обществото"

Шефът на пресслужбата Севделина Арнаудова защити Методиев и заяви, че решението за неговото уволнение е било трудно.

 "Познавам Любо от над 10 години! Добър колега, добър човек. Решението за неговото освобождаване за мен и колегите ми беше трудно. Не съм сигурна, че е правилното! Елена Крумова, ако във версията Ви има и грам предозиране - жалко! За Любо ще кажа, че не приемам умишленото насилие, вярвам му, защото го познавам и знам, че не може и муха да удари! Но и мухата се убива с вестник...

"- Най- грозно съди виновният, чедо. Малкият виновен човек. Най- безмилостно и най- шумно. Ще притури върху човешката ти вина и неговата присъда. Онази, дето му е отгоре. Защото не може да я понесе, но усеща, че вече му е прочетена. И търси под дърво и камък друг виновен, за да му я стовари на главата, та дано се освободи. Затова малкият човек съди двойно. Но да знаеш, че в тая вселена няма как да се спъна аз, пък да си счупиш крака ти.

Такъв човек трябва да помилваш двойно в душата си, както той двойно те е съдил. И няма значение дали ще е чул и разбрал прошката ти. Свободният след това ще си ти.“ - Мария Лалева."

Това написа Арнаудова във Фейсбук.