Бившата служителка на американското разузнаване с любопитното име Риалити Уинър получи над 5-годишна ефективна присъда, постановена от федерален съдия, съобщи Ройтерс. По-рано тя се призна за виновна за това, че е изнесла топсекретен доклад на медиите. В документа има технически данни за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

26-годишната Уинър вече е прекарала две години в затвора. През юни тя призна, че през 2016 г. е изнесла доклад на Националната разузнавателна агенция и го е предала на Интърсепт. Времето, прекарано в ареста, ще бъде приспаднато от присъдата, която трябва да излежи, обясни адвокатът ѝ Титус Никълс.

По време на изслушването в родния град на Уинър Аугуста в щата Джорджия съдията Джеймс Хол одобри предлаганата от прокуратурата присъда от 63 месеца, последвани от три години под гаранция. Тя би могла да получи до 10 години затвор, но прокуратурата се съгласи на споразумение за присъда от 63 месеца, за да избегне процес, в който в съда ще се дискутира класифицирана информация. Адвокатът Никълс отбеляза, че това е най-дългата присъда, давана някога за изнасяне на секретна държавна информация.

"Присъдата показва, че Риалити напълно осъзнава последиците от действията си, че се е поучила от грешката си и е готова да приеме последствията от стореното от нея", казаха адвокатите ѝ в изявление.

Федералните прокурори смятат, че присъдата ѝ от над пет години е правилна, защото Уинър е предала доверието на колегите си и на страната си.

Съдията се съгласи Уинър да бъде преместена във федерален затвор във Форт Уърт, Тексас, където ще може да получава нужното медицинско лечение и ще бъде близо до родителите си. 

"Не правете тази грешка: Това не е престъпление без жертви", подчерта прокурорът Боби Кристин в изявление. "Съзнатателното нарушаване на правилата, извършено от Уинър, е поставило националната сигурност в опасност...Тя е пример за вътрешна заплаха", се казва още там.

Уинър е била служителка на Pluribus International Corp - компания, предоставяла анализаторски услуги на американските военни и разузнавателни служби.

Документът, който тя дава на медията, съдържа технически детайли за това, което се смята, че са руските опити да хакнат машините за гласуване и избирателните комисии преди президентските избори през ноември 2016 г. в САЩ.

Уинър призна, че е копирала доклада на разузнаването в офиса си и после го е пратила по мейл на медията. Тя е била осъдена по Закона за шпионаж и цензура, според който за извършеното от нея максималната присъда е 10 г. в затвор.

Уинър е откраднала документа от АНС един ден преди Тръмп да уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който впоследствие намекна, че президентът му е оказвал натиск за покриване на разследването на Майкъл Флин за нерегламентирани връзки с Русия и Турция.

Тя е била арестувана на 3 юни в Аугуста, щата Джорджия. Вътрешно разследване в холдинга разкрива, че Риалити е била една от шестима служители, които са разпечатали документа, но единственият, който е имал контакт по имейл с новинарския сайт, е била тя. 

Преди да бъде арестувана 26-годишната жена е работила 7 години във военното разузнаване и знае езиците фарси и пущу. От социалните мрежи научаваме също, че тя не се е колебаела да критикува онлайн президента Доналд Тръмп, като стига дотам да го нарече "купчина лайна" в едно от посланията си.

След оповестяването на присъдата главният редактор на "Интърсепт" Бетси Рийд разпространи изявление, в което казва, че Уинър трябва да бъде поздравена и уважавана и че нейната присъда, както и другите преследвания на хора, които огласяват чувствителна информация в полза на обществото, са атака по свободата на словото и на медиите.

Федералният съдия нареди Уинър да е в съда без белезници - макар прокурорите да пледираха, че тя представлява обществена опасност и има риск да избяга, цитирайки откъси от написаното в нейни бележки. На едно място тя пише: "Искам да изгоря Белия дом", твърдят прокурорите, които добавят и че са намерили имената на трима ислямски екстремисти в бележника ѝ.

Отраснала в Тексас, Уинър получава странното си лично име Риалити по настояване на биологичния си баща, който винаги искал детето му да бъде "истински победител в живота".