Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси във „Винпром Карнобат” ООД, „Сис Индустрийс” ООД и „Топаз мел“ ООД, съобщиха от държавното обвинение.

Претърсванията, изземванията, обиските на лица и разпитите на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009-2018 г. Според спецпрокуратурата реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци”.

Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009-2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Под ръководството на Специализираната прокуратура на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на гр.София, гр. Карнобат, с. Венец и с. Церковски, община Карнобат.

Само преди дни, на 31 август, обиски и арести имаше и в офиси на фамилията Арабаджиеви в хотелите "Маринела" и "Марица". Разследването там отново е за укриване на данъци и пране на пари. Като при акцията от спецпрокуратурата откриха 10 млн. лв. кеш.