Проверяваният бизнесмен Миню Стайков, също като ударения миналата седмица бивш негов сват и друг милионер Ветко Арабаджиев, е натрупал богатството си през прехода. (Двете фамилии бяха сродени за известно време след сватбата на дъщерята на Арабаджиев - Александра, със сина на Стайков - Стайко Стайков.)

Стайков направи от родния си град Карнобат център на своя бизнес, свързан с производство на евтин алкохол. Активите му са значителни за страна като България - винпром в село Венец, голям цех за дестилация на спирт в село Церковски, в който е вложил 10 млн. евро, както и две мелници. Притежава над 10 000 дка лозов масив край Карнобат, както и ресторант "Савой клуб" в центъра на града. Има недвижими имоти в Италия, Гърция, на Френската Ривиера.

Както и Арабаджиев, който е работел в счетоводство преди 10 ноември, и Стайков в началото на прехода бил... електротехник. За разлика от Арабаджиев не е известно да е бил агент на ДС. Знае се, че е получил дипломата си за висше образование в този век - от УНСС. Известният с елегантността си Стайков притежава колосално богатство. Официално продава над 30 милиона бутилки алкохол годишно.

По време на първия си кабинет премиерът Бойко Борисов се закани да изкара на светло алкохолния бизнес в България. Стайков не за първи път е проверяван - (пред)последния път антимафиотите откриха фалшиви бандероли за 250 000 евро при обиск в негова фирма.   

"СИС Индустрийс" е регистрирана още през 1992 г. По време на управлението на кабинета на Иван Костов за Стайков се появиха обосновани предположения, че внася нелегално кораби със спирт от Украйна, за да произвежда алкохола си. "СИС Индустрийс" фигурира в доклада, който вътрешният министър Богомил Бонев и шефът на антимафиотите ген. Кирил Радев пращат на премиера Костов в рамките на операция "Градус". Последват дарения от страна на Стайков към фондацията "Бъдеще за България" на Елена Костова.

Но просперитетът на фирмата продължава - твърди се, че по време на правителството на тройната коалиция, управлявано от Сергей Станишев, бизнесът му е особено успешен, а не спира и после, въпреки заканите на премиера Бойко Борисов от първото му премиерстване, че ще изкара на светло алкохолния бизнес в България.

През 2003 г. Стайков получи и юбилеен медал "100 години Илинденско-Преображенско въстание" като радетел за тракийската кауза и спонсор, връчен му лично от президента Георги Първанов. По-късно държавният глава посети винпрома в Карнобат за откриване на нови технологични линии и получи като официален подарък ловна пушка с колекционерска стойност. 

Стайков не за първи път е проверяван - (пред)последния път антимафиотите откриха фалшиви бандероли за 250 000 евро при обиск в негова фирма.   

Фамилията Стайкови е удряна и друг път. През декември 2012 г., по времето на вътрешния министър Цветан Цветанов, синът на Миню Стайков - Стайко Стайков, беше свързан с операция "Захарно петле", за която от МВР и прокуратурата съобщиха, че е пресякла данъчни измами за милиони левове. Тогава главен комисар Станимир Флоров заяви, че зад далаверите с ДДС стои синът на алкохолния бос Миню Стайков. Самият Стайков-младши няколко месеца се укрива, преди да се предаде на прокуратурата през февруари 2013 г. Очевидно е успял да се измъкне от отговорност предвид последвалите събития.

Самата група, ръководена от Иван Танев и Мила Георгиева, внасяла бяла рафинирана захар и хранителни продукти от Молдова и извършвала вътрешно общностни придобивания на подобни стоки от Гърция и Чехия. Действала е от началото на ноември 2011 г. и е нанесла около 16 млн. лева щети на бюджета.

Мила Георгиева е подсъдима като шеф на организирана престъпна група за ДДС измами, занимавала се и с други престъпления, сред които разпространение на наркотици и убийства. 

Сега прокурори и следователи обискират в "СИС Индустрийс" ООД , "Винпром Карнобат" ООД и "Топаз МЕЛ" ООД - в рамките на досъдебно производство за организирана престъпна група, извършила данъчни престъпления през периода 2009-2018 г. Кой е следващият...