"Безценен извор за съвременната българска история".

Така председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев нарече документите, които преди 30-ия си рожден ден СДС реши да предостави на агенцията. Става въпрос за 33 линейни метра папки с документи. Това е приблизителната височина на 10-етажен блок.

Лидерът на СДС Румен Христов (вляво) и шефът на държавния архив доц. д-р Михаил Груев разлистват папки от историята на синята партия и на префода. Снимки Веселин Боришев

Документите на СДС се предават за съхранение и дигитализация, а от началото на 2019 г. се очаква всеки, който иска да се запознае с историята на прехода от извора - да може да го направи. По думите на Груев в страната ни има много малко материали, за да бъде реконструирана историята на годините след падането на комунизма и масивът на СДС променя сериозно състоянието на изворовата база.

Надежда Михайлова - външният министър на България в периода 1997-2001, след това лидер на СДС, а в зората на демокрацията - говорител на Съюза.

„Ценното е, че архивът е и обработен и това ще даде възможност за сравнително бързо оформяне, след което ще може свободно да се използва“, обясни още председателят на агенцията.  

Петър Стоянов - президент в периода 1997-2002 г., беше лидер на СДС от 2005 до 2007 г. Папките, предадени в държавния архив, обхващат цялото му пребиваване в синята формация. 

 Папките, предоставени в държавния архив, са за периода от създаването на Съюза на демократичните сили (първоначално като коалиция от партии - б.р.) през 1989 г. до 2009 г.

"СДС е партия, която твори история", обясни по време на церемоният по предаване на документите неотдавна избраният нов председател на СДС Румен Христов. 

По думите му новото синьо ръководство единодушно е взело решението да предостави архивите на партията агенцията.

Хиляди партийни документи и снимки от прехода в България са запазени в архива на СДС.

„За нас фактът, че самият архив се иска, означава, че СДС е партия, която твори история и откъм тази гледна точка е породен този голям интерес към изминалите години“, коментира Христов.