Австралийска верига супермаркети обяви днес, че спира да продава игли за шиене, докато полицията в страната разследва над 100 случая на игли, забити в плодове, информира ДПА.

"Взехме предпазната мярка временно да изтеглим от продажба в магазините си иглите за шиене. Сигурността на клиентите ни е водещ приоритет", заяви говорител на търговска верига "Улуърт" (Woolworth). 

Австралийският парламент вече прие спешно законодателство за по-строги наказания за замърсяване на храни.

Присъдата за "хранителен тероризъм", както го наричат австралийските медии, е повишена от 10 до 15 години затвор, съобщи телевизия Ей Би Си.
Правителствата на няколко австралийски щата пък обявиха награди от 100 000 австралийски долара (73 000 щ. долара) за информация, която би могла да доведе до ареста на виновниците за иглите, забити в плодове.

Скандалът започна през миналата седмица, след като игли бяха намерени в ягоди, доставени на "Улуърт" от ферма в щата Куинсланд.

По-късно бяха установени над 100 подобни случая, при това не само в ягоди, но също в банани и ябълки. Това доведе до страхове, че първоначалните съобщения са провокирали действията на имитатори на злосторниците.

Австралийски министри насърчават потребителите да продължат да купуват ягоди в подкрепа на сектора, но все пак предупреждават плодовете да бъдат нарязани преди консумация.