Зелено робство на България не трябва да се допуска. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов, коментирайки протестите на различни еко-организации по повод управленски инициативи, свързани с природата. Симеонов и еко-министърът Нено Димов инспектираха Драгалевския лифт по покана на стопанина на съоръженията на Витоша - "Витоша ски".

"Ще продължим да работим по казуса със спортните съоръженията на Витоша чрез промяна на Плана за управление с решение на Министерски съвет и съответно промяна в Закона за горите", заяви Симеонов.

И допълни:

"За пореден път се убедихме, че тези съоръжения плачат за смяна и съвременно "зелено" робство България не трябва да се допуска, имам предвид непрекъснатите пречки, които се създават за най-елементарни действия за обслужване на обществото".

От своя страна Димов обясни, че действащият план за управление на парк "Витоша" не позволява да бъде направена, каквато и да е реконстрикция на съоръженията. Той заяви, че софиянци заслужават по-модерно съоръжение. Димов уточни, че тази промяна трябва да мине през съответната процедура и експерти да се произнесат, защото в момента не може да се направи никаква стъпка. Подобна промяна нямало как да се случи през тази зима.

"Конкретната промяна, която искаме е от забранено строителството да стане разрешено. Ние трябва да разрешим това да е възможно. В момента дори да има реално предложение, аз ще трябва да го отхвърля, защото подобно нещо е забранено", обясни Димов.

Преди една година е имало работна група, която е започнала процедурата, но тя е била оттеглена от вносител.

Под "строителство" Димов има предвид оплакванията на "Витоша ски" за законови пропуски, които не позволявали на дружеството да реновира съоръженията. 

"Отново припомняме, че без належащите промени сме в невъзможност законово да извършим така необходимата подмяна и модернизация на съоръженията с нови, последно поколение лифтове, отговарящи на най-високите технически и екологични стандарти. Това е така, тъй като новите съоръжения може да се изградят по съществуващите трасета, но не по сега съществуващите стъпки и стълбове. Тоест при подмяната ще трябва да се обновят всички фундаменти и стълбове към тях, а това е забранено от действащият план за управление на парк "Витоша", тъй като съгласно ЗУТ се тълкува като ново строителство. Ние от своя страна отново се ангажираме, че след като измененията влязат в сила и изпълним процедурните изисквания, незабавно ще започнем отдавна чаканата модернизация", настояват от компанията.

Не така смятат обаче екозащитниците.

"Няма никакви забрани по отношение на промяната на лифтовите съоръжения. Нещо повече – планът препоръчва да се подменят или демонтират морално остарелите съоръжения, представляващи опасност. Планът за управление не разрешава строеж на нови ски съоръжения. Около 20% площи от всички предназначени за ски спорт и туризъм се използват в момента. Има 80%, които не се използват, защото собствениците на съоръженията не ги поддържат", категоричен е Тома Белев, бивш директор на Природен парк "Витоша".