СИМОНА РУСЕВА

Новоизбраният турски президент Ердоган опредили наследника си като премиер - Ахмет Давутоглу, досегашният неудачен външен министър. Въздържаният професор е смятан за верен последовател на предшественика си и сторонник на политиката му.

Така “Шпигел ” представя Давутоглу в обширна публикация, озаглавена с негови думи: “Игралното ни поле е светът”.
Ето как го вижда от Истанбул авторът Хаснаин Казим:

"Ако в търсачката Гугъл в раздела снимки напишете името Ахмет Давутоглу, излизат стотици пози на човек с мустаци, в тъмен костюм и почти винаги с вратовръзка. Той обикновено е усмихнат, любезен, с нищо не правещ впечатление господин на средна възраст. С постоянство Давутоглу стигна далеч. Пет години 55-годишният мъж беше външен министър на Турция. Сега все още премиерът Реджеп Тайип Ердоган, наскоро избран за президент, го посочи за свой наследник. Давутоглу поема от него и лидерския пост на Партията на справедливостта и развитието. Като държавен глава Ердоган няма право на партийна принадлежност.” 

Авторът проследява учудващата кариерата на бъдещия премиер, който всъщност е искал да посвети живога си на науката.
Ахмет Давутоглу е роден през 1959 г. в анадолския град Коня. Завършва елитната гимназия “Istanbul Erkek Lisesi”, където се преподава и на немски език. Той владее езика на Гьоте и Шилер перфектно, но с крайно неудоволствие го признава публично. Владее също арабски и английски, интелигентен е и изключително трудолюбив. Завършил е политически и стопански науки, бил е асистент професор в малайзийската столица Куала Лумпур, а по-късно и в различни университети в Истанбул. 

Още по време на предизборната битка през 2011 г. Давутоглу призна, че много трудно привиква към нещата от живота на един политик. Обикаляйки тогава из Анадола, при вида на плакатите с неговия образ, той се пошегува в интервю за “Ню Йорк таймс”:

“Накъдето и да погледна, все себе си виждам.” Призна и, че като висшист никога не си е пожелавал такъв начин на живот: “Нямаш време да четеш, да размииляваш, да пишеш, да се усъвършенстваш и просто да си сам.”

“Във външната политика Давутоглу се провали”, пише “Шпигел”. Той обявил, че като външен министър ще води политика на “нулеви проблеми със съседите”. Всъщност е станало точно обратното. Отношенията с комшиите и особено със Сирия се влошили. Точката на замръзването настъпила, когато бил подслушан телефонът му, а разговорът – качен в ютюб. Така станало ясно, че Турция търси повод за война срещу Сирия и дори е била готова да я провокира, за да я нападне. 
Давутоглу винаги се е измъквал сравнително сух. Той е лоялен и точно това му качество сега го доведе до върха на изпълнителната власт, в длъжност ще встъпи на 28 т. м.

Ердоган си го беше харесал още през 2003 г., когато стана премиер. Назначи го за личен съветник, а през 2009 г. го направи външен министър. Давутоглу тогава направи всичко, което поиска Ердоган: от една страна обхватни демократични реформи, за да се приближи Турция към членство в ЕС. От друга – обръщане към Азия и ислямските държави.

Като професор в Истанбул в книгата си “Стратегическа дълбочина” Давутоглу описа представите си за успешна турска политика: на международната арена страната трябва да преследва по-интензивно собствените си интереси, а не да следва глобални задания. Внушението е, че Анкара не бива да се огъва пред интересите на Запада, а да засили политиката си спрямо ислямските държави в региона. Според него географски, икономически и военно Турция била далеч по-мощна от съседките си. Ето защо трябвало да играе ключова роля в Близкия изток. А крайната цел – Турция да се превърне в една от най-влиятелните държави в света. И изрича: “Нашето игрално поле е светът”.

Негови противници в страната и извън пределите й го обвиняват в бълнуване на неосмански сънища. Бивш американски посланик характеризира турската външна политика като амбиция на “Ролс-Ройс”, но с възможностите на “Роувър”.
Критиците го винят, че безпрекословно се подчинява на Ердоган, ще го прави и като премиер. Наскоро в. “Хюриет” го нарече “османския Медведев”, визирайки, че всъщност в Русия не управлява премиерът, а президентът Путин. Давутоглу възнегодува.

Той може да се окаже и проблем за партията на Ердоган, която сега ще оглави Давутоглу. Идната година предстоят общи избори. Плах и въздържан, той не е оратор, не е в състояние да възторгне масите, както това се удава на ментора му Ердоган. Въпреки всичко Ахмет Давутоглу беше обявен от влиятелното сп. “Форин полиси” за един от 100-те най-големи световни мислители за 2010 г. заради отхвърлянето на клишетата от студената война и водената от него политика на хвърляне на мостове.

Давутоглу е известен и като ревностен мюсюлманин, който уважава традициите и цялото си свободно време, доколкото го има, посвещава на семейството си. Със съпругата му имат 4 деца.

“Много обичаме да обикаляме с кола. Ахмет бей винаги е зад волана и всички пеем. Най-любимото занимание на съпруга ми е да си поръчва книги, да ги разопакова и подрежда”, каза през 2011 г. съпругата на Давутоглу Саре. Тя е лекарка.

Ще избяга ли Ахмет Давутоглу от сянката на ментора си Реджеп Ердоган? Едва ли, но все пак предстои да видим.