Ако властта беше изпълнила поне две от фанфарните си обещания за облика на София, в българската столица сега нямаше да триумфира посредствеността и кичът. Затова ги припомняме.

Естествено, започваме от главния архитект на София Здравко Здравков, който допреди столицата е бил главен архитект на Червен бряг.

София трябва да намери своя цвят! 

"София ще има собствен цвят, подобно на други европейски столици като Париж и Лондон. През 2018 година всички градски елементи ще бъдат боядисани в еднакъв нюанс. В избрания от екип експерти цвят ще бъдат боядисани светофари, пейки, кошчета и др. След приемането на закона в наредбата за градската среда ще въведем единни изисквания по отношение както на шрифта, който въведохме, така и на информационните елементи, за да го разпространим. Така че всички имаме необходимост от създаване на стандарти.

Идеята е да създадем към наредбата за преместваеми съоръжения и реклама едни методически указания как изглежда лятна градина и какви покрития могат да се ползват. Да създадем конкретни елементи, къде да се сложат цветя, къде реклами, а не да се сложи чадър с огромен рекламен надпис. Относно цвета, той ще бъде избран от експертите. Шоколадово кафяв например е в Париж, в Лондон пък е специфично зелено. София трябва да намери своя цвят", заяви главният архитект на столицата Здравко Здравков на 20 декември 2017 г.

Не си намери цвета, намери си баш майстора.

Наредбата за визията на градската среда, обещавана от Здравков в почти всяко интервю от две години насам, още я няма на бял свят.

Да върнем историческия център на хората!

През май 2016 г. спечелилият току-що поста главен архитект Здравко Здравков разказва приоритетите си пред медиите. Концепцията му беше озаглавена "София - зелен град". Основен пункт в нея - "да върнем историческия център на хората", като бъде освободен за пешеходно и велосипедно придвижане, както и смяна на културата от автомобилна в пешеходна.

 "След като "Витошка" бе освободена от транспорт, догодина се стартира работата по "Граф Игнатиев", "Солунска", "Иван Шишман", "6-ти септември", за да се превърнат и те в качествени градски пространства", каза по БНТ арх. Здравков. Годината е 2016-та, датата е 27 ноември.

"До края на 2017-а трябва да приключи реконструкцията на „Граф Игнатиев“, Попа и градинката около "Св. Седмочисленици". (Този срок не беше спазен, нито следващия - за средата на октомври. Но на това вече сме му свикнали...)

 "Качествените градски пространства" - или онова, което виждаме от тях, са проекция на посредственост и кич.

"Избрахме посоката на устойчивото, подчинено на зелените политики развитие във всички сектори. Развиваме София като зелен град, обърнат към хората", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Годината е 2015-а, датата 18 септември, представя приоритетите си за периода 2015-2019 г.

"Новият приоритет в работата ми са инвестициите в кварталите - това означава ремонт на квартални улици във всички райони, възстановяване на тротоарите и модернизиране на уличното осветление. Вече можем да си позволим да пренасочим фокуса от по-големите инфраструктурни обекти, по които работихме в последните години, към по-малки обекти, близо до домовете на хората". Обещава ни го Фандъкова преди поредния си кметски мандат, започнал през 2015-а, след шест предходни години кметуване.

София е обърната с гръб към хората, но с лице към тези, които печелят големите обществени поръчки. Разбитите от паркиране, загърбени от години квартални улици и тротоарите им с плочки, които танцуват под краката ни, така си и седят. Модернизиране на осветлението? Това от коя утопия е.

За нито едно от новите решения в градската среда Столична община не сметна за необходимо да проведе широка дискусия - за тяхната естетическа и градоустройствена целесъобразност. Точно в това укориха софийската управа преди три години граждани, подписали петиция срещу поставянето на паметника на цар Самуил (с ония червени очи) в градинката пред църквата "Света София".

В типично герберски стил и този укор беше подминат. Но утопиите, които ни рисуват предвид следващите местни избори, ще продължат. А пеещите фонтани - запазена марка на ГЕРБ от предишните, пеят ли, пеят.