Дянко Марков ще бъде удостоен с награден знак на Министерството на отбраната на 4 октомври, на рождения си ден, на който става на 96 г., и за "достоен живот, отдаден в служение на род и Родина".

Това съобщение може да се види във фейсбук профила на Марков. 

Има и кратка биография, в която бившият легионер е възхвален като "вдъхновител за българската младеж с тезите си за просветния патриотизъм".

"Полк. Дянко Марков е възпитаник на 63-ти випуск на ВНВУ, ветеран от Втората световна война като пилот-бомбардировач и защитник на небето над София, кавалер на ордена "За храброст", председател на Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство 1994 г.-1995 г.

След 1989 г. Дянко Марков е председател на ПП Български Демократически Форум и народен представител в 37-то и 38-то Народно събрание, организационен секретар на Съюз "Истина" и издател на в. "Истина".

Като страстен защитник на човешките права и обаятелен събеседник, той е канен на множество публични беседи, дискусии и интервюта. С пламенните си речи, полк. Дянко Марков и днес е вдъхновител за българската младеж с тезите си за просветния патриотизъм. Автор е на десетки мемоарни книги за историческите събития през ХХ век", се казва там.

В реч пред парламента като депутат на 27 юли 2000 г. в качеството си на депутат Дянко Марков обаче на практика оправда депортирането и изпращането в лагерите на смъртта на 11 300 евреи от Беломроска Тракия и Македония като казва следното:

"Цар Борис нямаше възможност да спасява евреите от Беломорието. Депортацията на враждебно население не е военно престъпление. (...) Българският народ не можеше да се противопостави, когато германското командване на Балканите реши, че това враждебно население трябва да бъде депортирано."

Срещу награждаването на Дянко Марков обаче остро реагираха еврейски организации. 

"Възраждането на нацизма не заслужава награда", смятат от "Шалом" като обясняват, че подобен акт е "неприемлив".

"Като неразкаян участник в доказано профашистка и антисемитска организация като Съюза на българските национални легиони, той не заслужава да бъде поощряван за своите опити да възпитава нови поколения легионери, ратници и бранници", пише още в тяхната позиция.

И отбелязват, че не могат да мълчат, когато личности като Дянков са възхвалявани публично.

“Просветителският патриотизъм” на Марков възприема 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта през март 1943 година, като “враждебно население” – така, както самият той ги определя от трибуната на Народното събрание през 2000 година в качеството си на народен представител.

Военните подвизи не изтриват без следа идеологията, белязала почти всеки аспект от живота на Марков. Самият той е наясно с наследството, което иска да остави, и не се колебае да го гради с всички възможни средства на влияние върху някои млади хора. А те, в желанието си да отрекат един тоталитарен режим, радушно приемат друг, виждайки в Марков пример за подражание.

Днес, когато в Европа по-силно от всякога се чуват призиви за възраждане на нацистката идеология, за чистота на кръвта, за нетърпимост към чужденци с различна вяра и с различен цвят на кожата, не можем да мълчим. Не можем да мълчим, когато личности като Марков бъдат възхвалявани публично и по начин, който позволява изпитването на носталгия към един мракобесен режим. Това би било обида както към онези, които се спасиха, но бяха унижени от Закона за защита на нацията, така и към техните братя и сестри, избити в лагерите на смъртта", завършва позицията на "Шалом".

По-късно от еврейската организация публикуваха във фейсбук и подробна биография на Марков с документи, в която се подчертава, че "животът на Дянко Марков е неразривно свързан със Съюза на българските национални легиони, факт, с който той се гордее".

Институционализира се глорификацията на лица с нацистко минало

Софийска Ложа „Кармел“ 3355 категорично протестира срещу планираното за 4 октомври 2018 г от Министерство на отбраната на Република България награждаваме на легионера Дянко Марков.
Напомняме на ръководството на министерството, че според Парижкия мирен договор раздел II член 4 – Член 4

„България, която в съответствие с споразумението за примирие е предприела мерки за разпускането на всички организации от фашистки тип на българска територия, било то политически, военни или пара-военни, както и други организации, които водят враждебна пропаганда спрямо Обединените нации, не ще позволи за в бъдеще съществуването и дейността на организации от такова естество, които имат за своя цел да отнемат и да не позволят упражняването от хората на демократичните им права.“

"Награждаването на член на Съюза на българските национални легиони се явява директно нарушение на този член.

Предвиденото награждаване институционализира глорификацията на лица с нацистко минало и настояще и поставя Република България в срамния списък на страни, в които нацизмът и фашизмът намират одобрително отношение на правителствено ниво.

Със съжаление отбелязваме, че тази проява не е изненадваща за нас, тъй като 1 година след разпореждането на министър- председателя Борисов да бъде уволнен последователят на Хитлер Иво Антонов, продължава да бъде ръководен служител на МО на Република България", се казва в позицията на организацията, публикувана в сайта "Маргиналия".

Във сайта "Фактор" се появи становище на Българо-еврейски научен институт, който е известен със защитата на тезата за безспорната роля на цар Борис Трети за спасяването на българските евреи, с почитането и възхваляване на неговата личност и политика, без съмнения или условности.

Опозоряват герои като Дянко Марков

Според тази организация "клакьори си позволяват да говорят от името на всички евреи и опозоряват герои като Дянко Марков".

Ето и тяхната позиция:

По повод на 96-годишнината на човека, воина, общественика и писателя - о. р. полковник Дянко Марков, във връзка с удостояването му с почетен знак от МО на Р България. Като се разграничава от опитите на някои среди, които си присвояват правото да представляват и говорят от името на всички евреи в България, в Израел и другаде по света, както и техните овластени и титулувани клакьори у нас и в чужбина- като по този начин всяват омраза и разединение сред еднонационалния по Конституция български народ чрез очерняне на образите на негови видни представители;

Като изразява убеждението, че преобладаващата част от българските евреи изпитват истинска признателност към усилията на българския народ за спасяване на своите съграждани-евреи по време на Втората световна война и поради тази причина не споделят настойчивото промоциране на оборимата и недостоверна теза, че българският народ, цар и политици са имали съпричастност към депортацията на евреи към лагерите на смъртта.

Българо-еврейският научен институт изказва почитта си към личността на о.р. полк. Дянко Марков като убеден демократ и хуманист, репресиран след 09.09.1944 заради тези свои качества. Дянко Марков е имал и има много лични приятели и симпатизанти сред обикновените и видни представители на еврейския народ и неведнъж е изразявал уважението си към тях, наред с гордостта си, че принадлежи към нацията, която въпреки опасностите, единствена успя да спаси всички свои съграждани от еврейски произход. Ние от Българо-еврейския научен институт поздравяваме о. р. полк. Дянко Марков с 96-ия му рожден ден, сърдечно му желаем дълги и спокойни старини и приветстваме неговото награждаване от МО. Бог да те благослови, бай Дянко! София, 4 октомври 2018 г.