По-голямата част от руснаците (80%) са наясно със сталинистките репресии през 20-те - 50-те години на XX век, но сред младежите на възраст 18 - 24 години чувствителността е много по-ниска - 47%.

Това показват резултатите от проучването на руския държавен социологически център - ВЦИОМ. Най-добре информирани за репресиите са хората на възраст над 60 години - 89%.

Повече от една трета от респондентите (35%) казват, че в семейството им има жертви на сталинисткия терор. В същото време 91% от тези, в чиито семейства има жертви, са узнали за семейната история от разказите на свои близки.

Допитването е било проведено в средата на септември чрез метода на телефонното интервю и в него са участвали 1600 руснаци.

А от големия терор са минали едва... 80 години

През всичките години на управление на Сталин държавният терор е бил огромен, но някои периоди е бил свръхогромен и свръхжесток. Към тези периоди принадлежи "големият терор" 1937-1938 г., който има и печален юбилей.

Както показват съвременните изследвания на видни историографи, през 1937-1938 г. са били арестувани най-малко 1.6 млн. души, а от тях 680 000 са разстреляни. Жертви на терора са били и обикновени съветски хора, които не са заемали длъжности и не са били партийци.

Мащабите му са поразителни. Най-интензивно репресиите са били прилагани за малко повече от година (август 1937- ноември 1938 г.). Данните показват, че всеки месец са арестувани около 100 000 души, а от тях са били разстрелвани повече от 40 000.

Преди отварянето на архивите тази невероятна концентрация на насилие и жестокост изглеждаше хаотична, а механизмите ѝ - необясними. През 1992 г. обаче станаха достъпни документи, които показват, че терорът 1937 – 1938 г. е планиран така, както останалите държавни планове, като за за производството на стомана или детски играчки, написа преди време "Ведомости" в обширна публикация по темата.

Изследванията показват, че в "големия терор" има две неравномерни части. Първата е унищожаването на елита. То се е провеждало през обичайните съдебни инстанции, които получавали преки указания от висшето ръководство на страната за присъдата - разстрел или заточение в лагер.

Известни са например 383 списъка на арести и разстрели на 40 000 съветски ръководни кадри, утвърдени от Сталин и съратниците му. Въз основа на тези списъци съдът е произнасял своите формални присъди.

Кулминацията на системата за унищожаване на "номенклатурата" и старите болшевики са били известните московски открити процеси срещу Зиновиев, Каменев, Бухарин, Риков и др. видни партийци.

Втората част на "големия терор" са така наречените "масови операции". Именно те, обхванали над милион души, правят терора от 1937-1938 г. "голям".