Турското правителство е казало на американски висши представители, че разполага с аудио- и видеозаписи, които доказват, че саудитският журналист, сътрудничил на в. "Вашингтон пост", Джамал Кашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул този месец, съобщи вестникът. 

Записите показват, че саудитски екип по сигурността е задържал Кашоги в консулството, след като той влязъл в него на 2 октомври, за да получи документ преди предстоящата си сватба, после го е убил и е разчленил тялото му, казват американски и турски представители.

Записът на гласовете вътре в посолството изважда на показ случилото се с Джамал, след като влязъл, казва човек, запознат със записа, който, както и останалите, пожела да запази анонимност.

Чуват се неговият глас и гласовете на хора, които говорят арабски. Чува се как е бил разпитван, измъчван и после убит, каза източникът. Втори запознат със записа казва, че в него се чува как бият Кашоги.

Журналистът имал отдавнашни връзки със саудитското кралско семейство, но пишел критични материали за сегашното управление на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Мохамед бин Салман.

Съществуването на подобни доказателства обяснява защо турските представители побързаха да обвинят Саудитска Арабия за убийството на Кашоги. Турските представители обаче гледат да не разпространят записите, опасявайки се, че това ще разкрие как турците шпионират чуждестранни институции в страната си, казаха източниците.

Остава неясно дали американските представители са гледали видеозаписа или чули аудиото, но турските представители са описали съдържанието му на американските си колеги, отбелязва "Вашингтон пост".

Американски представител каза, че няма разузнавателни данни саудитците да са искали да примамят Кашоги в консулството в Истанбул. Служители от разузнаването и експерти изказаха през последните дни предположения, че 15-членният саудитски екип по сигурността, който според турски източници е бил пратен в Истанбул, може да е възнамерявал да хване Кашоги и да го върне в Саудитска Арабия, а не да го убие.

Според човека, информирал за аудиозаписа, той показва, че след убийството на Кашоги екипът по сигурността е отишъл в дома на саудитския генерален консул, а персоналът там бил освободен по-рано.

Въпреки нарастващото търсене на информация за местонахождението на Кашоги американските представители успяха да дадат съвсем малко публични отговори седмица след изчезването на журналиста. Държавният департамент каза, че очаква саудитският посланик в САЩ да се върне от пътуване до родината си и да даде информация, отбелязва вестникът.

Според някои законодатели правителството трябва да обмисли ограничаване на продажбите на оръжие на саудитското кралство. Говорителката на Държавния департамент обаче определи искането като преждевременно. Правим прибързани заключения. Засега това е хипотетична ситуация. Не знаем какво е станало. Не разполагаме с фактите, каза Хедър Науърд.

Президентът Доналд Тръмп също отхвърли такава възможност. "Те харчат 110 милиарда долара за военно оборудване и други неща. Ако не им ги продадем, ще си кажат: "Благодаря много, ще ги купим от Русия или от Китай. Това не ни помага нито когато става дума за работни места, нито за компаниите, които губят от тази работа", цитира го "Вашингтон пост".