За втори път Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да се произнася по искането на "Инерком" има ли концентрация, в случай че дружеството - еднолична собственост на Гинка Върбакова, придобие активите на ЧЕЗ в България.

Това става ясно от съобщение на сайта на комисията.

Както е известно, през юли КЗК се произнесе негативно за планираната сделка. Тогава мотивите ѝ бяха определени като странни. Комисията отказа да даде зелена светлина за сделката като посочи, че "се създават предпоставки тя да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група".

Причината: останалите дружества, които се контролират от Гинка Върбакова, оперират на пазара за производство на електроенергия от фотоволтаици и това може да доведе не само до господстващото положение чрез сделката и да злоупотребява с цените, тъй като част от продукцията си продават и на ЧЕЗ.

Последва обжалване от страна на "Инерком" във Върховния административен съд (ВАС), като делото е насрочено за 14 май догодина.

Междувременно обаче Върбакова прехвърли собствеността си върху спорните според КЗК шест фотоволтаични парка и внесе ново искане в комисията да бъде оценен ефектът от евентуална сделка върху пазара.

Така се стигна до публикуваното днес решение, с което КЗК отказва да извърши втората проверка с мотива, че решението от първата се обжалва пред ВАС.

"Комисията вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел и се е произнесла. Предвид обжалването на административния акт от страна на уведомителя "Инерком България" ЕАД и от ЧЕЗ, същият не е влязъл в сила и административното производство не е приключило, а е във фаза на съдебно оспорване. Наличието на висящо административно производство със същия предмет и с участието на същата страна, във фазата на съдебно оспорване, е абсолютна отрицателна процесуална предпоставка за образуване на ново производство", посочват от КЗК.

И посочват в заключение:

"Никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда. В противен случай административният орган (КЗК) ще изземе за решаване въпрос, който вече е предоставен на преценката на съда."

Наскоро от чешкото дружество обявиха, че както ЧЕЗ, така и "Инерком", са решени да финализират сделката с придобиването на активите на енергодружеството в България и са готови да сезират Европейската комисия и да заведат ново арбитражно дело заради отказа на КЗК да даде зелена светлина.