„Език мой, враг мой. Само така мога да коментирам.“

Това бе коментарът на Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел на думите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания - „група кресливи жени с уж болни деца“.

Министър-председателят говори в края на участието си в 12-ата среща на върха на Азиатско-европейския форум (АСЕМ), след което отлетя за България.

„За това, което е казал Симеонов, аз мога само да се извиня от името на правителството. Защото такъв език е, първо, недопустим, второ, не е правилен. Нещастието на хората не бива да бъде използвано както от БСП, така и от г-н Симеонов. Не може на гърба на тези хора едните да си градят политика“, каза Борисов.

И се похвали, че неговото правителство отделя със стотици милиони повече за здравеопазване, отколкото това е правила БСП, когато е била на власт.

„Майките абсолютно ги разбирам. Но когато застанат до БСП, правят протеста или исканията са политически – тогава трябва да кажат – да, г-жа Нинова не направи нищо. И вие не правите нищо, но очакваме това да направите. Това е коректно да се каже. Какво са направили БСП за тях през десетилетията от 1944 г., за да излязат сега и да кажат, че системата ги убива?“, продължи Борисов.

И риторично попита кой е създал тази система. Да не е ГЕРБ през последнитедесет години, през три от които партията не е управлявала. И точно през тези 3 години паднала и КТБ. Наложило се да бъдат платени и подписите на БСП под реакторите за „Белене“ и под двете американски централи. Всичко това възлизало на 6,7 милиарда.

„Щяхме да ги дадем за тези хора. Мога като премиер и като човек да им кажа голямо "извинявай" за това, че така са обидени На мястото на г-н Симеонов също щях да поднеса извинения. Защото аз му познавам езика. Той съвсем по друг начин иска да го каже“, каза още премиерът.

И призова самия Симеонов да излезе и да обясни какво е имал предвид. Крайно време било всеки да си мери думите. Но това се отнасяло и за БСП, която според Борисов ползвала език, който освен омраза провокира и такива отговори.

Бойко Борисов обаче няма да коментира исканията на майките и БСП за оставка на Симеонов, тъй като има подписан коалиционен договор с Обединени патриоти.