"Група кресливи жени с уж болни деца" - израз, употребен от вицепремиера Валери Симеонов в телевизионно интервю, може да му "вземе главата". Призивът за оставката му идва в момент, когато малкият коалицонен партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", се състои предимно от разединени патриоти заради противоречия и скандали между лидерите на трите националистически партии "Атака", НФСБ и ВМРО.

Майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента отправиха призив през фейсбук всички последователина движението "Системата ни убива" в София да се съберат пред Народното събрание.

Те влязоха в парламента - и отказваха дълго време да излязат, докато Симеонов не дойде и не се извини за казаното от него и внушенията, че те са "спекулиращи с уж болните си деца". Жените слушаха от балкона в пленарна зала дебатите по вота на недоверие в областта на здравеопазването.

Самият Симеонов в момента е на посещение в Унгария и се прибира утре.

Една от майките - Валентина Христова, заяви:

"Ако у вицепремиера е останало нещо човешко, да си подаде оставката, защото няма как в една "уж нормална държава", един "уж човек" да заема такъв висок пост, да говори по такъв начин за хората, които са го избрали. Не, че това по някакъв ще смекчи глупостите, които изговори. Нека да дойде, да застане тук до моето дете и да ми каже, че аз съм една „креслива“ майка на „уж болно“ дете, която манипулира детето си в студ и пек или там каквото беше казал. Може той да е лечител и да направи така, че детето ми да е "уж болно", а да не е всъщност“.

Майките настояха премиерът Бойко Борисов също да вземе отношение по казаното от Валери Симеонов и незабавно да го отстрани от поста. 

В Брюксел, на въпроса как ще коментира исканията за оставка на Симеонов, Борисов каза само: "Няма да коментирам искания на БСП".

Бензин в огъня

Неминуемо в канонадата се включиха и политици. Валери Симеонов не може да остане и 1 минута повече на поста си, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която също призова за оставката му заради изявлението му. 

"Проблемите на хората с увреждания са част от големия и системен проблем на здравеопазването. Точно днес, след няколко месеца мъки и лъжи, както и използване на майките на деца с увреждания, доживяхме да чуем от отговорния за демографската политика вицепремиер Валери Симеонов, че става дума "шепа кресливи жени" с "уж болни" деца. Това е абсурдно", смята Нинова.

Тя призова премиера Борисов да заяви дали това е мнението на цялото правителство, както и дали това ще бъде политиката му спрямо хората с увреждания в България. 

"Постът вицепремиер е несъвместим с думите на Валери Симеонов към майките и децата с увреждания. Не само незабавно очаквам да си подаде оставката, но ще поставим и условие към бъдещите ни партньори незабавно да напуснат коалицията с НФСБ, ако искат да продължим разговорите за обединение. Това ултимативно условие ще поставя към колегите от Атака и ВМРО, ако заявяват желание за членство в Алианса на консерваторите. Очаквам и разграничаване от лицето В. С. и недопустимите му прояви на колегата Ангел Джамбазки от ЕКР". Това пък написа във Фейсбук евродепутатът Николай Бареков.

Бареков, който е член на ръководството на Алианса на консерваторите и реформаторите в Европа (АКРЕ) е в Кишинев заедно с Волен Сидеров. На форума лидерът на "Атака" ще подаде молба за членство на партията си в АКРЕ.

 
В правителството Валери Симеонов е председател на Националния съвет по демографска политика - консултативен орган за осъществяване на сътрудничество и координация между държавните органи и институции, органите на местното самоуправление и неправителствени организации при разработването, планирането, програмирането, идентифицирането на ресурсното осигуряване, наблюдението и оценката на изпълнението на държавната междусекторна демографска политика. Освен това е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет.