Според правителството на президента Доналд Тръмп намерението му да изтегли САЩ от споразумението за премахване на ядрените оръжия със среден и малък обсег "не е онова, което създава проблем. Проблемът според нас е онова, което прави Русия, нарушавайки договора". Това заявява в интервю за "Комерсант" съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън, който започна вчера преговори по актуални международни въпроси с висши руски ръководители в Москва.
Тръмп заяви преди три дни, че ще изтегли Съединените щати от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО), тъй като Русия го нарушава. Москва отправя подобни обвинения към Вашингтон. Договорът, сключен със Съветския съюз през 1987 г., забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 км.

От всички постсъветски страни само Русия притежава балистични ракети и затова "само две страни в света са обвързани с договора за РСМО. Една от тези страни го нарушава. Следователно в света има само една страна, обвързана с условията на документа - САЩ. И това е неприемливо", заявява Болтън пред "Комерсант".
Същевременно Китай, Иран и Северна Корея укрепват потенциала си с методи, които биха нарушили договора, ако тези страни го бяха подписали. Но днес вече няма как споразумението да бъде разширено и да стане многостранно.

"А заплахата от Китай е реална - може да попитате страни като Япония, Южна Корея, Тайван или Австралия какво мислят по повод китайския (ракетен) потенциал. Те се нервират по този повод. Мнозина в Европа и в Близкия изток се нервират по повод на потенциала на Иран. Това поставя САЩ в неприемлива позиция, както обясни в събота президентът", продължава американският представител.

Вашингтон още не е решил според него да приеме ли руското предложение за продължаване на Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ). Той "изтича през 2021 г. Значи още имаме време (. . .) Сега в САЩ тече дискусия какво да правим с това споразумение. Една от точките, важна според нас, е първо да решим въпроса с договора за РСМО", добавя Джон Болтън.
Лидерите на повечето европейски страни посрещнаха с тревога плановете на Тръмп да изтегли САЩ от споразумението на РСМО. Изявлението му бе пълна изненада и за най-близките съюзници на Белия дом, отбелязва "Росийская газета".
Затова мнозина експерти сметнаха за импровизация инициативата на американския лидер, оповестена край самолетната стълбичка. Та нали, както каза Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, "САЩ засега не са предприемали действията за излизане от договора, включени в текста и насочени към излизане от този документ", пише вестникът.
За разлика от политиците, принудени "да филтрират" критиките си към Белия дом, повечето европейски издания и експерти признаха плановете на американския президент по сигурността за фатална грешка, а последиците от излизането на САЩ от договора с Русия - за непредвидими.
А щом се сблъска с негативната международна реакция, Тръмп все още може да си промени решението. Впрочем едва ли - мнозина експерти са убедени, че в икономически план отказът от договора за РСМО е толкова изгоден за САЩ, че Белият дом лесно ще си затвори очите за негативните геополитически последици от своите действия, на първо място за Европа, допълва московският официоз.
С анонса, че САЩ излизат от договора за РСМО, Тръмп направи подарък на руската "партия на войната", коментира опозиционният "Новая газета".

"Нашите май все още се надяват, че американците ще се пазарят, заплашвайки с разтрогване (на договора), обаче надали", прогнозира изданието.

Мнозина във Вашингтон, не само Болтън, са против договора за РСМО не толкова заради Русия, колкото заради факта, че документът не обхваща Китай - а близо 90 на сто от целия китайски балистичен ракетно-ядрен потенциал представлява сухопътни системи със среден обсег.

Тръмп каза пред журналисти, че е готов да сключи ново споразумение вместо договора за РСМО, но едновременно и с Русия, и с Китай. Обаче има твърде малък шанс да бъдат настанени на преговорната маса и китайците, камо ли убедени да подпишат документ, който ще премахне 90 на сто от ракетите им, обяснява "Новая газета".
Авторът Павел Фелгенгауер - военен анализатор, напомня, че САЩ са ликвидирали всичките си далекобойни крилати ракети "Томахок" с ядрени бойни глави, "а Русия - напротив: Х-101/102, "Калибър" и оперативно-тактическите "Искандер" - всички са в наличие във варианти с ядрена и неядрена бойна част". Според него Тръмп "изглежда пое пас от Болтън и успя да отбележи точка в полза на руската "партия на войната" - пое публичната вина за разтрогване на договора в момент, когато Пентагонът няма какво да разгръща, а нашето Министерство на отбраната има сега и повод, и възможности".
Руските евтини и слабо уязвими сухопътно-мобилни ядрени и неядрени крилати ракети с голям обсег "Искандер-К" (наричани още на Запад SSC-8), ще вземат на прицел американските бази и съюзници в Европа и Близкия изток, а междуконтиненталните ракети, на практика всичките, ще бъдат насочени само към САЩ. Путин ще може отново да настои Западът "да се вслуша" и да започне истинския пазарлък за отменяне на санкциите срещу Русия, за Крим и Украйна и за другите проблеми.
"Сиреч същото искане, което бе поставено на 1 март в посланието" на руския президент към парламента, "когато бе показан анимационен филм с ядрени свръхоръжия", припомня наблюдателят.

Тогава колективният Запад не се впечатли - може би сега стотина-двеста пускови установки "Искандер-К" ще променят атмосферата в Европа? Може би европейците ще се вслушат и ще обърнат гръб на лошия си американски стопанин, който ги е изложил на удар? - пита се авторът на "Новая газета".

"Тръмп не плаши Путин, а Европа и Китай", резюмира в заглавие "Взгляд".

САЩ не разглеждат в момента Русия като главен противник, ако става дума не за военно, а за геополитическо противопоставяне - в Щатите "има страх да не изгубят положението си на глобален хегемон. Сиреч не само най-силна, но и ключова световна държава", се казва в статията.
Доналд Тръмп прави всичко възможно, за да увеличи силата на САЩ, отслабвайки техните противници и конкуренти. А това са Китай и Европа. Тръмп разглежда Китай като икономическа заплаха за САЩ в борбата за световните пазари и за работни места за американците. И гледа по същия начин на Европа - тя не му е необходима като силен конкурент, затова ще е по-добре ЕС да бъде отслабен или да се разпадне.
Колкото до ракетите, "нека европейците да се нервират известно време, че "заради собствената им сигурност" ще трябва да разположат в страните си нови американски ракети. И отгоре на това да платят за самия процес.
Всъщност никакво разполагане на нови ракети в Европа няма да има - просто защото никой не иска това. А и САЩ няма стремително да напуснат договора за РСМО, най-много това да стане след година. Но дотогава Тръмп ще се опита да разиграе тази карта и срещу Европа ("плащайте повече" и "купувайте американското"), и срещу Китай, предупреждава "Взгляд".