Бюджетните планове на Италия, предвиждащи повишени разходи, будят притеснение, но няма причина за паника, тъй като влиянието върху другите европейски страни засега е "много ограничено". Това заяви днес директорът на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг, цитиран от Ройтерс.


Притесняваме се за Италия, каза на пресконференция Реглинг, посочвайки, че бюджетните планове на италианското правителство представляват риск.

Той обаче подчерта, че дълговите проблеми на Италия са различни от проблемите на Гърция, която през последното десетилетие имаше нужда от три спасителни програми на еврозоната.


Реглинг предупреди за нарастващи проблеми пред италианските банки заради по-високите лихви по държавните облигации на Италия, но подчерта, че банковите неприятности на страната са различни от тези на испанските банки, когато Мадрид поиска спасителна помощ от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) през 2012 година.

В самата Италия банковият сектор е засегнат заради поевтиняването на италианските облигации, държани от кредитните институции, каза Реглинг.

Той допълни, че една или две гръцки банки също са били засегнати частично от случващото се в Италия, но отбеляза, че проблемите в тези банки, чиито имена не спомена, са били причинени и от много високите равнища на лоши задължения.

БТА