В момента от страна на Брюксел тече мониторинг и е хубаво страната ни да показва напредък, това се харесва.

Това коментира политологът Първан Симеонов пред БНТ по повод ареста на Николай и Евгения Баневи, както и предишни акции на прокуратурата, свързани с други знакови фигури на прехода като сем. Арабаджиеви, Миню Стайков и т.н.

Мониторингът на правосъдието и вътрешния ред на България и Румъния бе наложен при влизането на двете държави в ЕС през 2007 г. и е безсрочен.

Според Симеонов при такива акции "доверието в полицията и прокуратурата се съживяват", те допадали на обществото, защото подобни действия били разбираеми за публиката.

"Дали ще завършат с осъдителни присъди е друг въпрос", добави той.

"Винаги остава питането това реално или рекламно е" , каза още Симеонов.

Според анализатора Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията интересен тест за действията на прокуратурата ще е какво ще реши сега френският съд, как ще реагира той на доказателствата, които ще му представят оттук.

На въпроса защо сега се повдига обвинение на Баневи Безлов отбеляза, че "няма лошо една такава емблематична фигура (Банев - б.р.) да не си харчи парите в Ница, а да обясни какво е направил с един от най-големите фондове по време на масовата приватизация (АКБ Форест)".

Той посочи още и че това, което става с "Полимери" тече от няколко години, "да не говорим и за начина, по който беше приватизирано дружеството". 

"От друга страна това е противоречива стъпка, защото даваме милиони на друг да си запълни дупката (Безлов има предвид отпуснатите от кабинета 43 млн. лв. на община Варна, с които да плати на Георги Гергов за т.нар. дупка в центъра на града - б.р.). Можем да изброим дълъг списък", добави той.

Безлов отбеляза, че големият проблем е "скептицизмът, с който се отнасяме, защото имаме доста оправдателни присъди в такива случаи".

Според Първан Симеонов "българите всичко това го гледат с горчива усмавка, но не са големи оптимисти, че някакво възмездие ще дойде".

Той коментира и дали акциите на прокуратурата ще укрепят генерално образа на властта.

"Борисов се опитва да се прилепи към това - казва ето работят прокуратурата и нашите служби. Това е единият сюжет, който той ще ни предложи, за да изпусне малко парата. И другият - повишаването на доходите. Това са двете линии, да видим дали ще се получи", отбеляза Симеонов.