Даниел Митов е оправдан по обвинението за "злоупотреба с доверие", което повече от година го водеше в Специализирания наказателен съд. Заместникът му от МВнР от кабинета "Борисов-2" Христо Ангеличин обаче е виновен за безстопанственост. Той получи 4 години затвор от 6-и състав на СНС и глоба от 4000 лева.

На 9 май 2017 г. двамата очаквано станаха поредните от не-ГЕРБ членовете на кабинета "Борисов-2", които ефектно бяха разходени до Столичното следствие, за да им бъдат връчени обвинения, докато отвън чакат строени почти всички бг репортери.

Едва на миналото съдебно заседание - 4 октомври, прокуратурата поиска, а съдът прие да се промени обвинението срещу Даниел Митов "в движение". Въпреки протестите на адвокатката на Митов Ина Лулчева, то стана по-леко за бившия министър.

Прокуратурата изненадващо се отказа от тежкото обвинение срещу Митов по чл. 282 - престъпление по служба (по който, между другото, осъдителните присъди са изключително редки, тъй като най-малкото касае "специална цел", т.е. трябва да се окаже, че деецът умишлено е целял облага, б.р.). 

Досегашният член предвиждаше от 1 до 8 г. затвор и лишаване от права да се заемат ръкводни длъжности.

Държавното обвинение поиска съдът да измени обвинителния акт по чл. 217 "злоупотреба с доверие", който е от съвсем друга глава от НК и е наказуем с до 5 години и глоба от 100 до 300 лв.

Митов и заместникът му Христо Ангеличин отговарят за това, че нямайки "собствена" фирма за покупка на самолетни билети, избрана по Закона за обществените поръчки, с две споразумения за по 3 месеца през 2016 г. "използват" дружеството "Юнайтед Травъл", избрано по процедурата по ЗОП от Министерството на земеделието и храните. Освен това двамата станаха обвиняеми - по едно съвпадение по време на "клатещия" се кабинет "Борисов-2" - съответно за престъпление по служба и безстопанственост за 494 458 лв. нанесени вреди на МВнР вследствие на неизползвани отстъпки в цените на билетите.

На 31 декември 2015 г. изтича 4-годишният договор на Външно с досегашната му фирма "Аргус" (има няколко фирми и консорциум с това име с общ център, б.р. ). Министерството явно е било крайно недоволно: първо компанията вече нямала лиценз за продажба на преференциални билети на "България ер" - а те са основен контрагент, защото летят пряко до всички важни дестинации - като Брюксел и повечето столици от ЕС.

Дори се установило, че фирмата продавала години наред на ведомството билети на цени, по-високи от тези на свободния пазар, ако идеш на гишето и си ги купиш. Това стана ясно днес от показанията на Мария Стоева - юрисконсулт на МВнР.

След като прекратяват договора и прибират в полза на държавата т. нар. гаранция за добро изпълнение, фирмата започва да атакува всеки търг. Заради шиканирането - по думите на Митов - се налага да се използва масова практика от всички администрации: да ползват чужда фирма, избрана законно.

Митов и Ангеличин твърдят точно това: че са спазили дългогодишната практика в администрацията, свързана с "вечните" обжалвания и че именно ако бяха посочили фирма с пряко договаряне, биха нарушили закона. МЗХ имало законно споразумение с "Юнайтед Травъл" от 2015 г., а МвНР само се "прикачва" към договора между двата субекта с две споразумения между Външно и МЗХ.

Само преди дни Христо Ангеличин, който е бил основното материалноотговорно лице  по това време във Външно, получи условна присъда от 2 г. с 4 г. изпитателен срок и глоба от 5000 лв. по друго дело - за покупка на телефонни централи.

Сегашната присъда може да се обжалва.