Пропагандата на Путин и създадената от него гражданска псевдорелигия се крепят на ограничен набор от положителни и отрицателни митове. На всеки отрицателен и стряскащ мит се противопоставя положителен. От извода, направен въз основа на анализа на тези митове, лъсва себелюбие и лоялност към режима.

Ще приведа за пример няколко групи митове по схемата: 1. - негативен, 2. - положителен и 3. - извод.

1. Слабите 90-те години на миналия век. 2. Стабилност при Путин. 3. Няма ли го Путин, пак ще е бардак, като през 90-те години.

1. Извратената педофилска Гейропа. 2. Традиционна, правилна Русия. 3. Европа е отвратителна, а ние сме красавци. Путин защитава нашите традционни ценности и децата ни от европейския гейразврат, който заплашва да се пренесе и в Русия.

1. Западът е в упадък. 2. Русия се възправя на крака. 3. При Путин пак сме най-умните и красивите и с всичко ще се справим.

1. Слаби западни лидери. 2. Силен Путин. 3. Провървя ни, имаме най-мощния лидер, с него няма да се провалим.

1. НАТО и САЩ са агресивен и русофобски блок. 2. Русия е миролюбива. 3. За нас САЩ са заплаха, но Путин е за мир. Парира американските коварни замисли и защитава интересите ни.

1. Бандеро-фашистка Украйна. 2. Русия е победителка над фашизма. 3. Путин е прав да се опълчи на фашизма в Украйна и защитава руснаците от разни бандеровци. (Степан Бандера, живял от 1909 до 1959 г., през 1940 г. застава начело на украинските националисти, биещи се срещу Червената армия в сътрудничество с нацистите – б. р.).

1. САЩ правят опит да подчинят Русия и да сложат ръка на богатствата в недрата й. 2. Путин защитава Русия от възможна американска агресия. За целта създава свръхоръжие и мощна армия. 3. Няма ли го Путин, е възможна война. Ще ни завладеят и поробят.

За развенчаването на подобни митове е достатъчно на хората да се обяснят прости неща:

Никой не заплашва Русия. Американците и европейците не се готвят да посегнат на природните ни ресурси, нито на историческото ни наследство. Фашистите не са на власт в Украйна и никой там не застрашава местните руснаци. Путин престъпно я нападна. Той не възправи Русия, а я обсеби. При него чиновници и олигарси мамят и крадат още повече в сравнение с преди. Заплахата от война идва от Путин, а не от НАТО. И така нататък.

Как според вас на възрастни хора може да се обясни, че две по две е четири?

Препечатваме коментара от фейсбука на автора.