Сигнали за злоупотреби в Държавната агенция за българите в чужбина са постъпвали и в президентската администрация. Те са били предавани на прокуратурата. Това съобщи пред журналисти президентът Румен Радев. Той даде израз и на скептичното си отношение доколко ще има ефект от зрелищните акции на прокуратурата. 

"За да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура. Те трябва да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономическия, и политическия периметър на управляващите."

Това отбеляза Румен Радев във връзка с последните акции на прокуратурата.

Държавният глава беше на тържеството по случай завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски”.

Радев отбеляза, че в президентската институция са постъпвали сигнали за работата на агенцията за българите в чужбина. В понеделник бяха арестувани 30 души, замесени в злоупотреби и корупция при даването на българско гражданство, сред тях и председателят на агенцията Петър Харалампиев.

"Имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос. Въпрос на следствието е какви са сигналите. Не мога да коментирам. Всички сигнали са предадени на прокуратурата", допълни президентът.

След това изрази съмнения в крайния резултат от действията на разследващите.

„Акции много, но присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността“, продължи той.

Във връзка с думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ е „хвърлил на кучетата малкия си коалиционен партньор“, президентът отговори: „Не влизам в кухнята на коалицията и на която и да било партия."

Радев отново разкритикува политиката на коалиционното правителство:

„Мисля, че цифрите, които са жизнено важни за българските граждани, не са в полза на управляващите. Мисля, че самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно. Преди да развие своя оптимизъм, нека правителството прочете демографските статистики, криминалните хроники, да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качеството на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далеч преди нас."

По-рано в речта си пред завършващите военната академия президентът и бивш началник на ВВС отново даде израз на неудовлетворението си от състоянието на армията.

И изброи:

„Миналата година ви приветствах с откриването на учебната година и споделих с вас някои очертали се според мен тенденции, че в обозримо бъдеще най-сериозният проблем пред Въоръжените сили - недокомплектът на личния състав, няма да бъде решен. Напротив, че е твърде вероятно да се задълбочи.

Че социалният статус на военнослужещите няма да бъде повишен или ако това стане, няма да бъде в тон с вашите очаквания. Че проектите за превъоръжаване няма да се реализират.

Че остарялата техника ще се поддържа все по-трудно и ще продължава да ви налага ограничения за прилагане на съвременни тактики, техники и процедури и ще продължава да ни отдалечава от нашите съюзници като съвместимост. Че ще разполагате със значително ограничен ресурс, за да водите пълноценна и реалистична подготовка.

Рискът при изпълнение на вашите служебни задължения ще продължава да расте.

Доколко тези споделени от мен тенденции миналата година са реалност днес и ще бъдат в сила утре, ще прецените сами."

Все пак той добави:

"Убеден съм, че предстоят по-добри времена, че българските въоръжени сили ще имат ресурс на осигуряване, адекватно на задачите в съвременната динамична среда за сигурност.“