Ако в българския политически живот има нещо сигурно, то е, че ако ДПС поиска предсрочни избори - рано или късно ще ги получи. Десетина дни след като председателят на Движението Мустафа Карадайъ обяви управлението за изчерпано, а изборите за парламент - неизбежни, поведението на вечния балансьор изглежда по-раздвоено от всякога. Но както обикновено, под повърхността се крият серия от добре планирани сцени.

На 26 октомври на партиен брифинг Карадайъ обяви, че съвсем скоро всички български граждани ще поискат промяна в управлението на страната. Нещо, което съвсем не изглежда невероятно на фона на безпрецедентните за последните години инфлация и ценови скок.

Като основни поводи за недоволство председателят на ДПС изтъкна задълбочаващите се социални неравенства, липсата на реформи и справедливост в правораздаването, неспособността на институциите да водят диалог и натрупаните в обществото омраза и агресия. Все тенденции, които се наблюдават още от правителствата с проактивното участие на партията му.

Както обикновено обаче, критиките на ДПС някак успяха да подминат голямата партия в управлението и да се насочат основно към коалиционните ѝ партньори. Всъщност, с изказването си преди две седмици Карадайъ просто вдигна топка на колегата си Йордан Цонев, който преди ден в един сутрешен блок разясни политическите планове на партията за широката публика.

Депутатът отбеляза, че от ДПС са готови да използват проблемите на управляващите с осигуряването на кворум за парламентарните заседания като инструмент за постигане на политическите си цели. В момента управляващата коалиция официално разполага със 122-ма народни представители (95 от ГЕРБ и 27 от "Обединени патриоти"). Това означава, че отсъствието на едва-двама депутати може да доведе до провал на всяко заседание. (Макар от “Воля” охотно да предоставят подкрепа за стабилността при поискване.)

През последните две седмици този проблем се прояви многократно, а с обявяването на готовността си да не се регистрират, депутатите от ДПС успяха да демонстрират, че все още играят ролята на балансьор в управлението, независимо дали са формална част от него. Разбира се, проблеми с кворума нямаше, когато се приемаше законопроектът на Делян Пеевски за разкриване на медийната собственост - гласуван от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" след само едно изказване от депутат в пленарна зала.

В случая предупреждението е в много по-малка степен към ГЕРБ и в по-голяма към Патриотите и идва след непремереното изказване на вицепремиера Валери Симеонов към протестиращите майки на деца с увреждания. След понесения публичен удар - и акцията на прокуратурата в ДАБЧ заради корупция при получаване на българско гражданство, трите националистически партии в управлението със сигурност не са в най-добрата кондиция за избори. За тяхна беда обаче, предсрочният вот изглежда неизбежен и факторът ДПС ще бъде един от водещите за определяне на датата им.

Моделът на атаки срещу малкия коалиционен партньор силно наподобява този, използван по време на предишното 43-ото НС - срещу Реформаторския блок. Тогава серия от публични атаки, съчетани с институционални такива (разследвания срещу министри от квотата на Реформаторите) създаде напрежение в рамките на малката коалиция и в крайна сметка доведе до нейния разпад. В резултат, загубите от липсата на ефективност във втория кабинет на Борисов бяха понесени в най-малка степен от самия него.

Пред Нова телевизия Йордан Цонев обясни, че парламентът е с изчерпан ресурс на доверие, а в рамките на 44-ото Народно събрание не би могло да се създаде мнозинство и друг тип управление.

Това може и да е вярно, но проучванията на общественото мнение ясно показват, че в обществото няма настроение за бързи избори. Според изследване на “Галъп Интернешънъл”, едва 34% от анкетираните настояват за незабавно гласуване за нов състав на Народното събрание. Това контрастира рязко с желанието на 81% от хората Валери Симеонов да подаде оставка като вицепремиер. Уви, в този състав на управлението оставката на лидера на НФСБ неизменно би довела до разпад на управлението, защото би нарушило баланса на постовете, заемани от “тримата големи” в "Обединени патриоти".

Въпреки че показват готовност да използват инструменти за натиск, и основните опозиционни сили също не показват готовност за избори. От ДПС са наясно с това и както винаги поддържат добра форма, за да пресъздадат досегашния си - или дори по-добър резултат, в случай на предсрочен вот. Но в условия, в които никой не иска такъв, показването на мускули има за цел единствено да затвърди цената на Движението в настоящия парламент.

Освен това едва ли друга партия, освен ГЕРБ и ДПС, би била готова да изнесе тежестта на три изборни кампании в рамките на една година - нещо, което изисква огромен ресурс и организационен капацитет и досега не се е случвало.

От публичните изяви на водещите политически играчи личи, че всички те осъзнават приближаването на парламентарния вот, както и факта, че времето за него не е сега. Вариантите за позиционирането на такива избори са два - или заедно с тези за Европейски парламент, или заедно с местните. Това означава, че евентуалната трета оставка на Бойко Борисов като премиер следва да дойде или през февруари, или в средата на лятото - период, който традиционно не е активен за правене на политика.

По думите на Йордан Цонев, ДПС е готово за избори, но не вижда алтернатива на ГЕРБ в управлението. По метода на изключването лесно можем да прозрем, че вече са посяти семената на алтернатива на Патриотите и просто се очаква правилния момент те да покълнат. Дали между факта, че все повече замирисва на избори и сближаването между Слави Трифонов и омбудсмана Мая Манолова (не само защото той ѝ предложи кола, след като НСО я лиши) има нещо общо, предстои да видим. Едно обаче е сигурно. Комбинацията между двамата е способна да привлече голяма част от гласовете на недоволните от “системата”.

-----

*Този материал е създаден по проект "Генерация Z".