Втората тръба на газопровода "Турски поток" по всяка вероятност ще мине през България, защото така е най-изгодно на "Газпром", но има и пречки, тъй като политическото решение ще се търси на ниво Европейски съюз.

Тази прогноза направи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов снощи при представяне на книгата на д-р Димитър Бечев "Русия се завръща на Балканите", организирана от Сдружение "Граждански съвет", фондация "Конрад Аденауер" и издателство "Изток-Запад".

"Интересите на Русия и президента Путин са много по-големи за реализирането на "Турски поток", отколкото за АЕЦ "Белене". Защото "Турски поток" е част от голямата стратегия чрез "Северен поток", чрез "Южен" - а сега "Турски поток", Русия да продължи да има много голямо влияние върху енергетиката, оттам върху икономиката, оттам върху политиката на страните от Централна и Източна Европа, заяви Иван Иванов.

Първата тръба на "Турски поток" с капацитет 15.75 милиарда куб. м природен газ вече излезе на турска суша и това бе ознаменувано на тържествена церемония по-рано този месец с президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Газ по тръбата, предназначена изцяло за нуждите на турския пазар, се очаква в края на 2019 г.

България, която консумира годишно около 3 милиарда куб. м синьо гориво, е почти на сто процента зависима от руския газ.

По всяка вероятност втората тръба на "Турски поток" ще бъде реализирана и това показват предприетите действия от руска страна, коментира Иванов. Според него втората тръба вече е във водите на Черно море и интензивно напредва към турския бряг.

Шефът на КЕВР заяви, че за "Газпром" е икономически по-изгодно втората тръба на "Турски поток" да мине през България. Иванов приведе и няколко аргумента в подкрепа на твърденито си. Един от тях е, че "Газпром" е изгубил интерес тръбата да мине през Гърция, защото оттам трябва да продължи през Македония, Сърбия, Унгария  до Баумгартен, Австрия, но след твърдата ориентация на Скопие към ЕС и НАТО руската държавна компания е изгубила интерес към този маршрут.

"Освен това "Газпром" ще предпочете България, защото има неуредени сметки с България, свързани с обстоятелството, че до 2030 г. договорът, който има за транзит, дори да не тече газ през тръбата на българска територия, трябва да заплаща 90% от такса капацитет (transit or pay). Така че "Газпром" ще се договаря да изчезне тази клауза в замяна на някакви отстъпки."

Според изчисления на енергийни анализатори, обявени миналата седмица, става въпрос за $1.2 милиарда.

Иван Иванов съобщи, че операторът на българската газова инфраструктура - държавната компания "Булгартрансгаз", ще обяви обществена поръчка, в която ще се събират обвързващи оферти за пренос на природен газ от турска граница до Зайчар на сръбска граница.

"Излишно е да ви казвам, че "Газпром"  ще резервира количество, което ще съответства на целия капацитет на тръбата, за момента няма заявен друг интерес", каза шефът на КЕВР. 

"Булгартрансгаз" има намерение да построи този участък от газопровода от турската до сръбската граница, който достига до Провадия, за да може от юг да бъде захранена газовата система на България. Причината е, че от 1 януари 2020 г. "Газпром" няма да използва тръбата за транзит на природен газ от българо-румънската до българо-турската граница - това е Трансбалканският газопровод, който преминава през Украйна, оттам през Румъния и България към Турция. Причината за това е, че тръгва газът по първата тръба на "Турски поток". 

Скритите пречки

Наред с това председателят на регулатора посочи и пречките пред реализацията на проект като втората тръба на "Турски поток". Той подчерта, че на първо място това е условието, на което трябва да отговаря преносът на руски газ по този нов маршрут - и то е същото като за "Южен поток" - европейското законодателство, т.нар. Трети енергиен пакет.

Едно от основните изисквания на Третия енергиен пакет е, че никой доставчик не може да резервира пълния капацитет на един газопровод, а само до 50%. 

Иван Иванов отбеляза също и евентуалната реакция на страни от ЕС: 

"Считам, че част от страните в ЕС ще преценят едно подобно действие (втората тръба на "Турски поток" - б.р.) като опит да бъде затруднена допълнително Украйна, тъй като ще бъде лишена от транзитните такси за пренос на около 17-18 млрд. куб. м природен газ, които сега идваха от север (от Русия - б.р.). Дори мисля, че някои страни като Полша и прибалтийските републики ще се постараят да покажат, че това е същото действие, каквото е за Северен поток 2".

"Това са въпроси, които трябва да бъдат решени на високо политическо ниво и зависи какво ще решат страните-членки на ЕС. Защото България не може и не трябва да се дели от своите европейски партньори. Ние сме свикнали да вървим на Запад и да гледаме на Изток, но това руши доверието в страната, категоричен е Иван Иванов.

Той разкри, че през 2012 г., когато е бил депутат и член на временна парламентарнта комисия, "имаме напълно достоверна информация, че "Газпром" беше платил $35 милиона чрез копания, базирана в Брюксел, на три държави - Румъния, България и Полша, срещу проучване за шистов газ". Иванов припомни, че в крайна сметка "не без съдействието на правителството се стигна до решение на парламента за забрана на проучванията за шистов газ".

За разлика от него бившият енергиен министър в първия кабинет "Борисов", а днес обвиняем -. Трайчо Трайков, изрази скептицизъм, че втората тръба на "Турски поток" ще стане реалност.

"Югоизточна Европа се стреми към ЕС, не към Евразия"

"Русия може да се определи като насочвана или управлявана демокрация, в която демократичните структури съществуват формално, но изборите на практика се контролират от правителството и поради непрекъснатата употреба на пропагандни техники от страна на държавата не се позволява на избирателите да имат значително влияние върху политиката. Ето защо, управлявана или насочвана демокрация е де факто автокрация", заяви в словото си представителят на фондация "Конрад Аденауер" за България Торстен Гайслер.

"Така че е коректно Русия да се нарича съперничеща сила (rival power). Съперничеща сила, която се опитва да спечели влияние и в Югоизточна Европа", каза Гайслер.

"За съжаление, днешните български управляващи нямат характер или желание да отстояват българските интереси. Те експлоатират емоциите, за да извлекат полза единствено и само за себе си. Парадоксалното е, че нито те, нито Русия има илюзии по отношение на голямата цел", заяви и председателят на Гражданския съвет Гроздан Караджов.

"Нашите управляващи не искат, а Кремъл знае, че не може да възстанови бившия социалистически блок. Затова целта на Кремъл е разрушителна, а не съзидателна – да се усложнят връзките със Запада, да се вбие клин между партньорите, да се сее раздор в обществото, независимо за коя държава става въпрос. И основното средство не е идеологическо, а икономическо или още по-точно – енергийно. Колкото по-зависима е една страна, толкова по-лесно манипулируема е тя. Или ако ми позволите да цитирам Стефан Стамболов – “руското правителство иска да платим за нашето освобождение с нашата независимост”.

Дискусията по представянето на книгата на д-р Димитър Бечев може да проследите във видеото:

Книгата на д-р Бечев е издадена първо на английски език от Йейлския университет. Бечев е старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) и преподавател в Университета на Северна Каролина. Има докторат по международни отношения от Оксфордския университет, специализирал е в Института по икономика в Лондон и в университета "Харвард" в САЩ.