България не трябва да се отказва от $1.2 милиарда неустойки, които би следвало да получи от "Газпром", след като бъде преустановен преносът на руско синьо гориво по Трансбалканския газопровод. Това обявиха на дискусия, организирана от Атлантическия съвет в България, анализаторите и енергийни консултанти Илиян Василев и Васко Начев. Темата й бе "Енергийната независимост на България - важен фактор за повишаване на енергийната сигурност на ЕС" и се състоя в Представителството на Европейската комисия в България.

Договорът с "Газпром" е до 2030 г. и клауза в него - "пренасяй или плащай", предвижда в българската хазна да влизат приходи от транзитни такси, дори когато не се осъществява пренос на газ, тъй като са резервирани газопроводите. Годишно приходите от транзитни такси за пренос на около 17 млрд. куб. м природен газ, които България получава, са близо 120 млн. долара, а за 10 години се изчисляват на 1,2 млрд. долара. Въпреки че България има най-ниските транзитни такси - 1,7 долара за пренос на 1000 куб.м на 100 км.

През Трансбалканския газопровод се пренася синьо гориво от Украйна, през Молдова и Румъния, през България към Турция. С пускането на газ по първата тръба на "Турски поток" обаче, очакван в края на 2019 г., "Газпром" спира преноса на синьо гориво през тръбата през Украйна, а значи и през България.

Според Васко Начев няма обяснение защо вместо да си потърси парите от Русия, "Булгартрансгаз" предпочита да изкупи обратно капацитета на газопровода - намерение, заявено при обсъждането на промените в енергийната стратегия на страната преди дни.

Илиян Василев съобщи, че в договора с "Газпром" има скандална клауза, която предвижда, че търговските спорове ще се разрешават в...арбитража към търговско-промишлената палата в Москва. Това е било направено по времето, когато министърът на енергетиката в кабинета на тройната коалиция Румен Овчаров е предоговарял условията за доставки с "Газпром". Познайте при евентуален спор кой ще спечели, каза Василев реторично.

Той заяви, че няма никакви гаранции, че САЩ няма да наложат санкции, освен на "Северен поток 2", така и на евентуална втора тръба на "Турски поток" през България и че при визитата си в САЩ външният министър Екатерина Захариева не е получила гаранциите, че това няма да се случи.

По думите на Начев неслучайно днес проправителственият вестник "Комерсант" пуска новина, че втората тръба на "Турски поток" ще е за България. (За нея се конкурира и Гърция, а на 7 декември премиерът на Гърция Алексис Ципрас е на официална визита в Москва. Б.р.)

"Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант", позовавайкщи се на свои източници. 

Очакваме официална информация от Газпром. Това заявиха за БТА от Министерството на енергетиката по повод информацията в "Комерсант".

Министър Петкова коментира днес пред журналисти, че това е напълно възможно да се случи и страната ни е готова за реализацията на подобен проект. Петкова припомни, че са водени такива разговори, включително и на най-високо равнище - по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин. По думите й, за България е изключително важно да гарантира сигурността на доставките и да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа.

"Не случайно и вчера Министерският съвет одобри актуализация на енергийната стратегия - става въпрос за важни проекти, предстои да я внесем в Народното събрание", добави Петкова.

Енергийният министър изтъкна, че България работи изключително активно с Европейската комисия (ЕК) за реализацията на концепцията за газоразпределителен център - той се състои от инфраструктура и платформа за търговия с природен газ. Министър Петкова посочи, че се работи по изграждането на интерконекторите, както и по проекта за разширяване на газопреносната инфраструктура на страната. 

По повод коментарите на българския евродепутат Светослав Малинов, че ако България иска да възобнови проекта АЕЦ "Белене", трябва да поиска от ЕК наново всички разрешителни според действащите в ЕС правила за нови ядрени мощности, Теменужка Петкова изтъкна, че проектът е нотифициран от ЕК през 2007 г. и при промяна в инвестиционния проект държавата е длъжна да информира ЕК за настъпилите промени.

"Учудвам се защо колегите сега са питали ЕК. Ние сме проучили темата още при излизане на арбитражното решение. Първо трябва да минем през процедурата за избор на стратегически инвеститор, когато се създаде новото дружеството, ще се направи ново уведомление до ЕК", уточни енергийният министър.

Днес евродепутатът Светослав Малинов обяви "смъртта на грабителския проект АЕЦ "Белене", като се позова на двата въпроса, които е отправил към Европейската комисия. Той припомни, че след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" критериите са драстично завишени, а "още от съветско време има експертиза и съвет от съветски учени да се изостави тази площадка като опасна от сеизмична гледна точка".

На директния ми въпрос комисарят Канете (Мигел Ариас Канете)  отговори: Да, възобновеният проект АЕЦ "Белене" трябва да се смята за нов проект по силата на договора ЕВРАТОМ, което означава, че абсолютно всичко започва отначало. Нотификацията или одобрението, дадена преди 10 години, е невалидна с днешна дата. Всеки бъдещ инвеститор трябва да знае, че влиза в един проект, който трябва да бъде одобряван отново от ЕК по още по-високи изисквания, което означава, че няма да бъде одобрен, убеден съм в това, каза днес Малинов.