Почина бившият президент на САЩ Джордж Буш - старши, предадоха световните агенции, позовавайки се на семейството му. Той беше на 94 години и страдаше от болестта на Паркинсон.

Буш-баща беше приет в интензивно отделение след погребението на съпругата му Барбара Буш, която си отиде през април. Двамата бяха женени от 73 години.

"Джеб, Нийл, Марвин, Доро и аз с прискърбие съобщаваме, че след 94 забележителни години скъпият ни татко почина. Джордж Хърбърт Уокър Буш бе благороден човек и най-добрият баща, който биха могли да си пожелаят един син или една дъщеря", заяви Джордж Буш младши в изявление, пуснато в Туитър от говорителя на семейството Джим Макграт.

Той скачаше с парашут до дълбока старост - за последно на 90-я си рожден ден преди четири години...

Буш е починал късно снощи в дома си в Хюстън, щата Тексас, предаде БТА.

41-ият президент на САЩ Джордж Буш баща е живял по-дълго от всеки свой предшественик. По време на управлението му между 1989 и 1993 г. завърши Студената война и бе водена военната операция "Пустинна буря" срещу армията на иракския диктатор Саддам Хюсеин. Буш обаче изгуби шанса за втори мандат, след като наруши свое обещание да не въвежда нови данъци и на изборите от 1992 г. бе победен от демократа Бил Клинтън.

... и обичаше да лови риба в Гълфстийма.

Джордж Буш баща е бил и герой от Втората световна война, конгресмен от Тексас, директор на ЦРУ и вицепрезидент на Роналд Рейгън.

Синът му Джордж Буш младши бе 43-ият президент на САЩ, а друг негов син, Джеб Буш, бе губернатор на Флорида.

Само още един американски президент, Джон Адамс, е имал син, който също е станал президент.

Джордж Х.У. Буш говори от трибуната на ООН като постоянен представител на САЩ в световната организация през 1971 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания поднесоха съболезнования за кончината на Джордж Х. У. Буш, възхвалявайки неговата "добра преценка и невъзмутимо лидерство", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Семейство Тръмп отбелязва заслугата на Буш за превеждането на страната и света към "мирен и победен край на Студената война". 
Буш остана скромен въпреки постиженията си, "следвайки тихия призив да служи, който му даваше ясно усещане за посока", допълва първото семейство на САЩ. 


Офисът на бившия президент Барак Обама и съпругата му Мишел също разпространи изявление, в което се посочва, че "животът на Буш бе свидетелство за идеята, че обществената служба е благородно, носещо радост призвание. А той се справи изключително добре по време на пътуването". 
Семейство Обама го похвалиха за "разширяване на обещанието на Америка до новите имигранти и хората с увреждания. Ограничаване на напастта на ядрените оръжия и изграждането на широка международна коалиция за изгонване на един диктатор от Кувейт. А когато демократични революции разцъфтяха в Източна Европа, неговата стабилна, дипломатична ръка направи възможно постижение, което някога бе немислимо - край на Студената война без дори един изстрел". 

Животът му в 10 дати...

подбрани от Франс прес:

12 юни 1924 година: Джордж Хърбърт Уокър Буш се ражда в Милтън, Масачузетс. 
1942 година: Постъпва във военноморските сили на САЩ, където става най-младият пилот. Демобилизиран е през 1944 година.
1945 година: Жени се за Барбара Пиърс. Заедно имат шест деца - Джордж Уокър, който също ще стане президент на САЩ, Робин (умира на 3-годишна възраст), Джон (наричан Джеб и бъдещ губернатор на Флорида, който търпи поражение на първичните избори за президентска номинация на републиканците през 2016 година), Нийл, Марвин и Дороти. 

Капитан на бейзболния отбор на Йейлския университет през 1947 г.


1953 година: Създава Запата петролиъм къмпани (Zapata Petroleum Company) в Тексас, където натрупва състояние. 
1967-1971 година: Избран като представител на Тексас в Камарата на представителите (Републиканска партия).
1971-1973 година: Посланик на САЩ в ООН. 
1976-1977 година: Директор на ЦРУ. 
1981-1989 година: Вицепрезидент на САЩ при Роналд Рейгън, след като е бил негов опонент в първичните избори на републиканците през 1980 година. 
1989-1993 година: 41-ви президент на САЩ. През август 1990 година, след инвазията на Ирак в Кувейт, поема лидерството на международна коалиция, което води до освобождаване на Кувейт през 1991 година след операция "Пустинна буря".
1992 година: Кандидатира се за преизбиране за втори мандат. Победен е от Бил Клинтън. 

 

Светът отдава почит

 

Буш старши и бившият съветски лидер Михаил Горбачов си разменят писалките, след като са подписали Договора за съкращаване на стратегическите оръжия на 1 август 1991 година в Москва. 

 

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов поднесе съболезнованията си на семейството на Буш старши и на целия американски народ, предаде Асошиейтед прес. 
Горбачов, който работеше заедно с Буш за прекратяване на Студената война в края на 80-те и през 90-те години на миналия век, похвали бившия президент за политическите му способности и личния му характер. 

"Това бе време на голяма промяна, изискваща голяма отговорност от всички. Резултатът бе краят на Студената война и на надпреварата в ядреното въоръжаване", заяви Горбачов пред Интерфакс. 

Президентът на Франция Еманюел Макрон отдаде почит на покойния президент на САЩ Джордж Буш-старши като "голям лидер" и "поддръжник на съюза с Европа", предаде АФП. 

"От името на френския народ поднасям съболезнования на американския народ по повод кончината на бившия президент на САЩ Джордж Буш-старши. Той беше голям лидер и непоколебим поддръжник на съюза с Европа. Съчувствам на неговите роднини и близки", написа Макрон в "Туитър".

Германия скърби за смъртта на Джордж Буш Старши и с голяма благодарност помни неговата подкрепа за обединението на страната, написа германският президент Франц-Валтер Щайнмайер в съболезнователна телеграма до Белия дом, цитирана от ТАСС. 

"В негово лице САЩ загубиха изтъкнат държавник. Германия скърби за истинския си приятел", заяви Щайнмайер.

През 1989 г., във време на промени и изпитания, когато блоковете се разклатиха след дългогодишна конфронтация, президентът Буш-старши прояви мъжеството да използва уникалния шанс за прекратяване на Студената война, заяви първият дипломат на Германия Хайко Маас, цитиран от ТАСС. 
Навремето Джордж Хърбърт Уокър Буш подкрепи безрезервно амбициозния план на германския канцлер Хелмут Кол за обединяването на двете Германии въпреки възраженията на тогавашния френски президент Франсоа Митеран и още по-яростната съпротива на британската министър-председателка Маргарет Тачър. Ден след падането на Берлинската стена Буш-старши се обади по телефона на Кол и му пожела успех през следващите дни и месеци, припомня ДПА, като подчерта, че американският президент се е въздържал да провъзгласи "победа" в Студената война, за да не предизвика ответна реакция от съветските хардлайнери, а през следващите месеци е успял да разсее опасенията на съветския лидер Михаил Горбачов, подтиквайки дипломатическия процес, довел до обединението на Германия.