Русия има само краткосрочна стратегия за намеса на Западните Балкани, заяви в Европарламента д-р Димитър Бечев - старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) и преподавател в Университета на Северна Каролина (Чапъл хил). Бечев е и автор на книгата "Русия се завръща на Балканите".

Заедно с други експерти той участва в заседания на подкомисията по сигурност и отбрана. То бе посветено на ситуацията в Азовско море и Керченския проток. Стана обаче дума и за действията на Русия и в други страни освен в Украйна.

„Москва няма за цел да интегрира Западните Балкани в някаква организация или общност, на която тя е начело. Тя не е в състояние да се съревновава със Запада. Тя няма визия дори за себе си, какво остава за Европа. А ЕС въпреки всичките си недостатъци има една крайна точка - пълното интегриране. Затова Русия се опитва да попречи на разширяването на НАТО и на ЕС, като се възползва от различни слаби точки на западната политика“, уточни Бечев пред Клуб Z.

По тази причина ние не виждаме и няма да видим например Сърбия, като член на Евразийския съюз.

Но когато целта ти е само да попречиш на един играч, винаги можеш да намериш пролуки. Освен това Кремъл има много партньори „на терен“. Затова и стратегията му в региона, макар и краткосрочна, е успешна.

Москва се възползва от проруските настроения в общественото мнение на Западните Балкани, което има тежки спомени от войните в Югославия. И така мислят не само много хора в Сърбия, но и половината жители на Черна гора и Македония, е мнението на Димитър Бечев.

„Това обаче показва и непознаване на Русия, защото тези хора имат малко романтична представа. Те знаят, че Русия е враг на Запада, и това носи дивиденти“, изтъкна политологът.

От друга страна, немалка част от политическия елит на Западните Балкани се опитва да играе балансираща роля - уж са със Запада, но и в добри отношения с Русия. Същевременно елитът използва Москва с користни цели. Той играе своя собствена игра, но не се отчита директно пред Владимир Путин, а пред своите си избиратели.

Най-податлива на руско влияние в региона е Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина, смята Бечев.

Москва намери пролуки и в Косово

Най-слабо е това влияние в страните, където на Русия се гледа като на враг. Това са Косово, Албания и бошняшката общност в Босна и Херцеговина, където мнозинството от населението са мюсюлмани.

„Дори и там обаче Москва намира пролуки - изтъкна политологът. - Съвсем наскоро видяхме как косовският президент Хашим Тачи направи изявление във връзка с преговорите уж за подялба на Косово. Той каза, че Русия не е приятел, но не е и враг.“

Според Бечев такива „пробиви“ се осигуряват чрез медийна кампания. При това тя не набляга на показването на Русия в положителна светлина, а в очернянето на Запада като прекалено арогантен, насърчаващ правата на сексуалните малцинства и подриващ традиционните ценности.

В същото време Русия не е причина за надигащата се върна от крайно десен популизъм в Европа, категоричен е Димитър Бечев. Според него тя влиза в съюз с такива движения, тъй като вижда тенденциите и „се закача“ за тях. И по този начин използва всяка слабост на ЕС.