Жозе Моуриньо направи първите си изявления - първо пред "Скай Спортс", а след това и в писмено съобщение, след като вчера бе уволнен от "Манчестър Юнайтед".

Още снощи португалецът бе в дома си в един от баровските лондонски квартали. Съответно нямаше как да се размине с обсада от репортери.

Сутринта Жозе отказа да говори пред журналисти:

"Не, познавате ме, отвърна той на въпрос на "Дейли Мейл" и "Скай Спортс" дали ще коментира освобождаването си. - Оставете ме да повървя. Нямам какво да кажа. Познавате ме, ако искате да повървим заедно, може - до "Батърсий". Няма да коментирам."

На връщане обаче напазарувалият Моуриньо поразвърза езика си. Явно разходката пеш му се беше отразила добре, отчитат представителите на медии, които "дежуряха" в квартала.

"Манчестгър Юнайтед" има бъдеще без мен и аз имам бъдеще без "Манчестър Юнайтед", отрони Специалния. - Защо е нужно сега да споделям повече дори пред феновете? Защо е необходимо за разкривам чувствата си? Свърши се. Винаги съм гледал по този начин на нещата. Критикувал съм мениджъри, които ровят в детайли - какво се е случило, кой е виновен... Аз не съм по тези неща. Просто искам всичко да приключа така, както приключи вчера. Мога да кажа, че всичко свърши. Надявам се медиите да уважат това. Докато се завърна във футбола, мисля, че имам своето право да живея живота си. Това е всичко. "Манчестър Юнайтед" е минало."

"Знаете ме, продължи Моуриньо. - Не се променям. Когато напуснах "Челси", постъпих по същия начин, както сега. Ще запазя добрите неща и няма да говоря какво се е случвало в клуба. Бихме могли да говорим за толкова много хубави неща. И за лоши, но това не е моят начин. Всичко свърши."

Малко по-късно спечелилият Шампионската лига с "Порто" и "Интер" треньор разпространи съобщение, в което казва следното:

"Бях извънредно горд да нося емблемата на "Манчестър Юнайтед" още от първия ден, в който дойдох в клуба. Вярвам, че всички фенове на "Манчестър Юнайтед" отчитат това. Както е било във всичките ми досегашни клубове, работих прекрасни хора и вярвам, че някои от тях ще останат мои приятели за цял живот. Знам, че сте наясно с моите професионални принципи. Всеки път, когато затворя глава, показвам огромен респект и не правя коментари за бившите си колеги. Също така се надявам, че медиите ще приемат моята позиция и ще ме оставят на спокойствие до момента, в който реша да се върна към футбола. Весела Коледа."

Днес испанският в. "Ел Паис" написа, че "Реал" (Мадрид) е готов да дава по 20 милиона евро годишна заплата на треньора, за да поеме "белите" от новия сезон. Жозе получил оферта от 15 млн. през есента, но тогава я отклонил заради "Юнайтед". Сега обаче Флорентино Перес истински се зарадвал на вестта, че португалецът е уволнен.

Изданието твърди, че босът ще окаже пълна подкрепа за привличането на желаните футболисти. Перес бил готов да прекрати договора на Сантяго Солари, независимо, че го обяви за постоянен наставник след уволнението на Юлен Лопетеги. Контрактът на аржентинеца е за още 18 месеца.

"Реал" (Мадрид) ще назначи Моу официално от 1 юли, за да избегне специална клауза в договора му с "Манчестър Юнайтед", по силата на която "червените дяволи" ще получат 5 милиона евро, ако специалистът започне работа в даден отбор преди тази дата.

По-рано днес "Юнайтед" назначи официално Оле Гунар Солскяр за временен треньор. Според медиите на Острова клубът се е насочил към двама кандидати от лятото - Зинедин Зидан и наставникът на "Тотнъм" Маурисио Почетино.

Ще стане много интересно, ако Зизу и Жозе разменят местата си след няколко месеца.