Курсът на еврото продължи леко да се повишава спрямо долара днес в предиобедната търговия. Това се случи на фона на сътресенията в САЩ и критиките на президента Доналд Тръмп срещу политиката на централната банка на страната.

Друг фактор за поскъпването на европейската единна валута спрямо американската е частичното блокиране на финансирането на администрация в САЩ, съобщи сайтът romandie.com, позовавайки се на Франс прес.

Тази сутрин в Париж еврото превиши прага от 1,14 долара и се разменяше за 1,1406 долара за евро спрямо 1,1392 долара вчера вечерта.

Тръмп и вчера критикува централната банка на САЩ за това, че „вдига лихвите прекалено бързо“ на фона на опасенията за растежа на най-голямата икономика в света.

През последната седмица упреците към Управлението за федерален резерв на САЩ зачестиха и финансовият министър Стивън Мнучин бе принуден в събота да опровергае информациите за отстраняването на президента на централната банка Джером Пауъл.

Пазарите са потърпевши от създалата се несигурност. Уолстрийт отчете най-лошата си седмица от началото на годината броени дни преди новогодишните празници, а доларът поевтиня, защото политическите капани станаха прекалено големи, за да бъдат пренебрегвани, коментира анализатор на валутния пазар.

БТА