Президентът Румен Радев е изпратил днес писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в подкрепа на българските превозвачи, съобщиха от "Дондуков" 2.

Днес българските превозвачи, подкрепени от българските институции, протестираха в Брюксел пред Европейския парламент. Транспортната комисия на ЕП обаче не се трогна от това и гласува в подкрепа на най-неблагоприятния за родните шофьори вариант на пакета "Мобилност 1", чийто инициатор е френският президент Еманюел Макрон.

В писмото до Таяни Радев посочил, че предложенията са несправедливи за България и "са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на общността".

"Формираният общ подход по текстовете в пакета „Мобилност 1“ и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш. България ще претърпи сериозни загуби и икономическото й изоставане от останалите страни членки ще се задълбочи. Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост.

Заставам зад исканията на българските автомобилни превозвачи. Те следва да бъдат разгледани, а внесените от българска страна законодателни предложения по пакета „Мобилност 1“ – отчетени.

Убеден съм, че пакетът „Мобилност 1“ ще бъде финализиран въз основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар", е написал още българският президент.