Парична гаранция от 10 000 лв.- с тази мярка за неотклонение е уличеният от прокуратурата за поръчител на изораването на пясъчните дюни на плаж "Смокиня-север" - 46-годишният Иван Нончев. Той е от Бургас, има фирма за търговия с части за товарни автомобили. И собственик на луксозна каравана, паркирана на плажа - зад дюната, която бе заравнена през почивните дни. Според други собственици на каравани на плажа, Нончев се оплаквал, че дюната му пречи на изгледа към морето.

Нончев е обвинен в поръчителство на унищожаване на природна забележителност - пясъчна дюна, съобщи апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. За пряк извършител на деянието е обвинен Манол Пазвантов на 24 г. - той е оперирал с багера и също е освободен срещу парична гаранция, но от 2000 лв.

По закон наказанието за унищожаване на природна забележителност е до 3 години лишаване от свобода или пробация, както и глоба от 3000 до 10 000 лева. Третият сред първоначално задържаните мъже се оказа 18-годишен младеж, спътник на багериста, който остава ключов свидетел по делото.

Други свидетели или очевидци на случилото се с дюните няма, заяви пред местните медии директорът на полицията старши комисар Калоян Калоянов. По думите му сигнал в МВР за унищожаването на дюните не е постъпвал - разследването започнало по медийни публикации.

Според разследващите Нончев е наел Пазвантов за сума от 1000 лв., за да изравни дюната. Обяснението било, че той самият е собственик на имота и всичко е законно. Нончев отрича тези твърдения, разказани от Пазванвов и спътника му по време на разследването и твърди, че никога преди не е виждал багериста. 

Тепърва ще се прави замерване да се уточни каква част от дюните са разрушени, най-вероятно ще бъде санкциониран и концесионерът на плажа. Тепърва се изяснява и собствеността на парцела, като се твърди, че част от нея е на Нончев, а другата попада в концесионната площ.