Танкерът "Бадр", който обтегна дипломатическите отношения между България и Либия, се е завърнал на пристанището в Бургас. След заход в посока Одеса в 18.15 часа в понеделник към 23 часа направил повород ("завой", бел ред.) и е обърнал в посока Бургас, съобщава специализираният сайт maritime.bg.

Снимка maritime.bg

От изданието са потърсили за коментар българското дружество "Булгаргеомин", но оттам запазили мълчание и не дали обяснение за направлението на плавателния съд.

"Няма абсолютно никаква официална информация какви са причините за странния среднощен преход", пишат от maritime.bg. В момента танкерът "Бадр" се намира на позиция на рейда пред Бургас.

Специалисти коментират, че е възможно танкерът да представлява заплаха за екологията, и затова да е прибран в пристанището. Според други, той може да бъде обявен за веществено доказателство при евентуално разследване.

Либийският танкер "Бадр" бе арестуван на пристанище Бургас още през ноември 2017 г., след като "Булгаргеомин лтд." ДЗЗД е представил фалшива морска ипотека върху плавателния съд за обезпечаване на вземания на фалиралата държавна компания "Булгаргеомин" ЕАД, твърди специализираното издание maritime.bg. Пред него са коментирали от българското дружество. 

"Всички твърдения, че ипотеката е фалшива, нищожна, недействителна и др., не почиват на правно основание, нямат правен довод", посочват оттам.

Няколко съдебни решения обаче обявяват ареста на танкера за неправомерен.

През миналата седмица прокуратурата започна проверка срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев. Според държавното обвинение той е превишил правата си.

Борисов разговаря с либийския премиер

По-късно от правителствената информационна служба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с либийския си колега Файез Сарадж. Двамата са обсъдили казуса с кораба "Бадр".

Сарадж е благодарил на Борисов и на българското правителство за тяхната навременна намеса и демонстрираното желание казусът да приключи с положителен за двете страни край, се казва в съобщението от МС.

Либийският премиер подчертал, че благоприятният развой на събитията ще даде много силен знак за бъдещото сътрудничество между България и Либия, допълнителен импулс на двустранните и икономическите отношения между двете държави.