Нека благодатта и мирът на Исус Христос днес да са с всички нас. Това пожела патриарх Неофит по време на празничната Света литургия за Цветница в катедралния грам "Св. Александър Невски"

"В неделята, която предшества седмицата на най-тежката скръб и страдание, преживени от Иисус Христос, преживявана и днес от неговите ученици, Светата църква тържествено отбелязва влизането на Спасителя в Йерусалим и началото на последните, най-решаващи дни от неговия земен живот. Дългите и мъчителни дни, които завършват на Голгота и в мрака на хладния гроб, но които ще бъдат увенчани със славна победа над смъртта чрез възкресението", заяви Неофит, цитиран от "Фокус".

По думите му православните народи назовават този ден с най-живописни имена – Цветница, Връбница и др.

"Посрещаме Го като този, който идва, за да донесе избавлението и помирението с небесата. В този ден радостта от срещата с Христос е неизбежно примесена със скръб и горест от това, което предстои – предателството, присъдата. Тази радостна тъга съпреживяваме и ние днес. Днес ние също приветстваме влизащия Господ, простираме пред Него одеждите на нашата вяра", сподели българският патриарх.

И припомни евангелския разказ за влизането на Христос в Йерусалим.

"Казва се, че Царството божие ще се даде на народ, който принася боговете. Този народ сме ние – живеещите с надеждата за помирение с небесата и спасение. Ние сме призвани не само днес, но и през всички дни на нашия живот да държим сърцата си отворени за Него, да живеем с вярата в Него и да претворяваме тази вяра в дела и състрадание и любов, за да носим достойно Неговото име и да се удостоим с обещаните ни от Него спасение и вечен живот. Благодатта и мира на Господа Иисуса Христа нека днес да са с всички нас. Честит и благословен празник", добави патриарх Неофит.