Малък самолет Чесна П210Н с четирима българи на борда - двама родители и две деца, се е разбил в района на македонската планина Якубица. Самолетът е летял от Охрид за София и е изчезнал от радарите на системата за контрол на полетите в Македония във вторник в 16:18 часа (17:18 българско време). Контактът е загубен западно от Солунска Глава, на около 26 км южно от Скопие, съобщи "Фокус".

От българското външно министерство потвърдиха, че загиналите в катастрофата са български граждани.

"По информация на посолството ни в Скопие македонските паспортни служби са потвърдили, че при катастрофата на малък самолет „Чесна“, излетял днес от Охрид за София, на борда са били и са загинали четирима български граждани. Тяхната самоличност се изяснява.

Властите на Република Северна Македония са се обърнали за помощ към България в издирването на самолета, който е паднал в труднодостъпен планински район. За инцидента е информиран министър-председателят на България Бойко Борисов. Той е издал съответните разпоредби на министъра на вътрешните работи Младен Маринов , който от своя страна е в контакт с министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония.​", се казва в съобщението на външно министерство.

 

По-рано македонските служби съобщиха, че са изпратени хеликоптери, които издирват самолета. А след това беше обявена нова информация, че останките на самолета са намерени на около 35 км. южно от Скопие.

„В 16:18 е изгубен контакта с малкия самолет тип Чесна П210Н, който е летял от Охрид за София. Заради лошите метеорологични условия пилотът е решил да кацне в Скопие, а малко след това е поискал позволение да продължи за София“, заяви директорът на въздушния контрол Николче Тасевски.

Той добави, че преди да изчезне самолета от радара, пилотът му е съобщил, че има силни турболенции. Самолетът е бил с германска регистрация.