Работници в завода за рециклиране на акумулатори и преработка на оловно-съдържащи отпадъци "Ел Бат" в Долна Баня сигнализираха за опасните условия на труд, в които работят от години. 

От думите на служителите, а и от видяното във видеозаписи, които те самите са направили, става известно, че в завода условията на труд са изключително лоши, а самата дейност - преработката на акумулатори, е вредна.

Според информацията на официалния сайт на дружеството, акумулаторите се натрошават, след което се разделят на оловна паста, метална фракция, електролит и пластмаса. Получените материали се обработват до крайни продукти - оловни сплави и натриев сулфат.

В кадрите, заснети в цех "Сепарация", където акумулаторите се натрошават, се вижда работник по тениска и обикновен работен гащеризон да рине оловна паста с лопата. 

"Живите мъртви ни наричат. Има млади момчета без зъби. Постоянно им причернява на някои. Имаше момчета - изгорени, по болници, смазани пръсти. Краката са ти мокри постоянно с киселина, паста, сода", казва пред бТВ работник, пожелал да остане анонимен.

В завода се работи с маски не просто заради противоепидемичните мерки, но и заради токсичните изпарения. 

" Маските -  на три смени един чифт. Те още на първата смяна стават черни. Предпазват от вар, от прах, не от киселина.", казва работникът за предпазните средства в цеха.

По отношение на аспирацията, която е необходима в завода за изтеглянето на натрупалите се във въздуха токсични вещества, мъжът твърди, че тя не е в изправност и добавя:

"Всичко излиза през вратата и зависи накъде духне вятърът."

По пода в работно помещение се виждат опасни за здравето течности, които работниците газят. Пред бТВ анонимният мъж посочва, че тези течности се изливат от неизправните машини в цеха. 

"Не се поддържат машините, мотори, помпи, изтичат на земята", уточнява той.

Проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия към БАН определя условията като недопустими.

"Това води до корозия на самия под и до застрашаване здравето на работниците, като хронични заболявания от натравяне с олово. Оловото е метал, който не се изпарява лесно. Трябва да има добра аспирация, която да изсмуква тези изпарения", посочва пред бТВ проф. Бешков.

Според работника опасните отпадъци не се съхраняват по правилата и замърсяват околната среда. А за киселината, която се стича по пода в предприятието, твърди, че тя се излива навън - "в природата и подпочвените води". Заводът се намира между реките Марица и Очушница.

Уронване на престижа

От "Ел Бат" обявиха, че винаги са се старали да спазват високите стандарти на работа - "по подобие на всички най-добри рециклиращи заводи в Европа и по света".

"Следвайки своя Европейски път на развитие, компания "Ел Бат" винаги е  полагала усилия в запазването на високи стандарти на работа, по подобие на всички най-добри рециклиращи заводи в Европа и по света", се казва в становище на компанията пред бТВ. 

А за публикуваното видео оттам отвърнаха, че е пуснато с цел уронване престижа на дружеството.

Фирмата има актове за нарушения

От Министерство на околната среда и водите обявиха, че последната планова проверка на завода е била в края на юни тази година, когато са установени нарушения. Дружеството е съхранявало отпадъци на места, различни от определените за целта. Съставен е акт за установяване на административно нарушение. Според Закона за опазване на околната среда стойността на акта е от 10 000 до 500 000 лева.

От Инспекция на труда също са започнали спешна проверка, установила сериозни нарушения. Приложени са принудителни административни мерки, чието изпълнение ще бъде проследено. По препоръка на Инспекция по труда, работата в цеха е спряна в момента и започва ремонт, който да гарантира безопасни условия на труд.