Дейвид Боуи е най-великият артист на ХХ в., сочи проучване сред британските зрители. Изборът е направен след допитване сред публиката, проведено от предаването „Икони” на Би Би Си 2, което припомня най-ярките личности от отминалото столетие.

Боуи надделява в категорията „Развлечение“ над звездите Чарли Чаплин, Били Холидей и Мерилин Монро. Целта на шоуто е чрез гласуване публиката да излъчи „най-великия човек на ХХ век“. Личностите са разделени в няколко категории: освен артисти се търсят най-забележителните активисти, спортисти, писатели, лидери, пътешественици и учени в този времеви период.

Всеки от общо седемте епизода на предаването се фокусира върху една от изброените по-горе категории. След това с документални разкази и записи се представят четири личности от ХХ в. и накрая на всяко предаване публиката трябва да гласува за своя фаворит. Във всеки епизод водещите се сменят, за да отговарят на тематиката на епизода.

Победителите дотук са математикът и компютърен учен Алън Тюринг, политикът Нелсън Мандела и пътешественикът изследовател Ърнест Шакълтън. Големият финал на предаването, когато ще бъде избран и най-великият човек на ХХ в., ще бъде излъчен на 5 февруари.

"Площад Славейков"