Текстът на аудиозаписите с участието на министъра на културата Боил Банов от времето, когато е зам.-министър, бе разпространен от БСП и на хартиен носител. Става дума за уреждане на документи с цел избягване на неустойка за изпълнителя на ремонта на "Ларгото" в центъра на София пред Министерския съвет. Говори се за сума от около 700 000 лв за забавяне на проекта. Цялата му стойност е 12,3 млн. лв.

 

 

 

 

 

 

От дешифровката на записа, направена от БСП, става ясно, че освен Банов, участие взимат служители на министерството, представител на независимия строителен надзор "Инвест консулт" Атанас Ангелов, представител на строителя на "Ларгото" в центъра на София - инж. Драгомир Драганов. Споменава се името на арх. Манчуков - към онзи момент ръководител на проекта за "Ларгото" от страна на Министерството на културата, отбелязано е и присъствието на дама на име Татяна Цановска - директор на правна дирекция в институцията.

Самият Боил Банов вече обяви, че ще подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов ще прецени какво да прави. 

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по случая веднага след пресконференцията на Йончева и БСП. Проверката ще се извършва от Специализираната прокуратура, както е по закон. 

Ето и факсимилетата, разпространени от БСП:

През 2017 г. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) прави проверка на проекта за реконструкция на "Ларгото", който е част от проекта "Антична Сердика". Докладите на институцията обаче не са публични. Според анонса за проверката са установени две нарушения на действащия тогава Закон за обществените поръчки. Нито едно от тях обаче не изглежда свързано със схемата, за която сигнализираха Елена Йончева и БСП. 

Проверка на Клуб Z показа, че едното нарушение е по чл. 28, ал. 2 от отменения вече към днешна дата ЗОП, който засяга начина на оценяване на офертите за изпълнител. Второто нарушение е по чл. 44, ал 9 - а именно "възложителят изпраща до агенцията информация в едномесечен срок след приключване изпълнението на договор за обществена поръчка или след предсрочното му прекратяване". Очевидно това не се е случило в срок. 

Факсимире от отчет на АДФИ за извършени проверки от 2017 г., в който попада и ремонтът на "Ларгото"  - част от поекта "Антична Сердика".

Според БСП обаче има цял доклад на АДФИ по проекта за ремонт на "Ларгото". 

Факт е обаче, че през март 2018 г. се разбра, че Министерството на културата е завело иск срещу изпълнителя на "Ларгото" - ДЗЗС Антична Сердика с водещ партньор "Пътища и Мостове" ЕООД. Искът е за 754 000 лв., а причината за завеждането му е именно забавени срокове за предаване на обекта и неточно изпълнение на договорените строително-монтажни работи. Претенциите на министерството са отхвърлени на първа инстанция, но текат обжалвания. Сумата приблизително съвпада с тази, обявена от Йончева и БСП, че е направен опит да бъде заличена.

За иска на министерството припомни и  министър Банов днес след излизането на записите. Каква е съдбата на делото на втора инстанция все още не е ясно.