Заобикаля ли руската армия наложените от 2014 година наказателни мерки на Европейския съюз при покупката на части и съоръжения за войската?

Според проучване на в. "Билд" руските въоръжени сили използват за общо седем типа от дроновете си произведени в Гермния перки, така наречените “въздушни гайки”. До този момент засегнатите германски фирми производителки не са знаели нищо по въпроса.

Безпилотните шпионски и разузнавателни самолети от тип “Гранат-1”, “Гранат-2”, “Гранат-3”, “ЗАЛА-42104М”, “Груша” и “Орлан-2” са извършили първите си полети между 2005 и 2012 година. Масовото им производство обаче започва 2015 и 2016 г., влизат на въоръжение в различни военни подразделения на руските въоръжени сили.

От началото на дестабилизиращата дейност на Русия в Украйна през 2014 г. ЕС наложи на Москва оръжейно ембарго. Към това трябва да се добавят и търговските ограничения за материали с двойно предназначение – използвани както за граждански, така и за военни цели. Точно към тях ли се числят монтираните в руски дронове германски части?

“Билд” отправя запитване към Федералната агенция за икономика и контрол на износа (BAFA). Отговорът е:

«По принцип е валидна забрана за Русия да се изнасят стоки с двойно предназначение, доколкото те изцяло или отчасти са предназначени или биха могли да са предназначени за военни цели или за краен военен потребител.»

В конкретния случай обаче от агенцията отказват да се ангажират със заключение.

«Износът на роторни перки отчасти подлежи на издаване на разрешение. Дали е налице задължение за получаване на подобно разрешение за износ, при всеки един отделен случай трябва да се провери», заявява за «Билд» говорителка на агенцията BAFA.

Наред с това решаващото при евентуално заобикаляне на санкциите е времето – докога руски фирми са купували германски части в рамките на ЕС и са ги внасяли в Русия. Всички сделки от август 2014 г. се смятат за погазване на наложените санкции. Руското отбранително министерство оставя без отговор запитване на “Билд”.

Руски дрон с германска перка.

“Билд” се свързва със засегнати германски фирми производителки на въпросните части – “Graupner/SJ” ООД с централа в Кирххайм и “Aero-maut Modellbau” ООД от Ройтлинген. Представителите и на двете фирми са шокирани от използването на тяхно производство при оръжия.

Торстен Рехтхалтер, управител на «Aero-maut Modellbau” заявява за “Билд”:

“Ние продаваме изделията си само на специализирани потребители или на търговци на едро, които пък ги доставят на специализирани търговци. На кого след това те се продават, не е възможно да се разбере. Самите ние не поддържаме контакти с военни или държавни организации.”

Рехтхалтер добавя:

“Не сме имали и нямаме абсолютно никакви намерения да изнасяме части за военни цели и от наша страна ще обмислим какви мерки трябва да бъдат предприети, това да не се случва. Съжаляваме, че произведени изделия с цел да доставят радост, могат да се използват и за точно обратното. Категорично отхвърляме всяко друго използване в разрез с предвиденото от нас предназначение.”

И от фирмата “Graupner/SJ” не са имали никаква информация за използването на изделията им от руските военни. Управителят Ханес Рункнагел заявява за “Билд”:

“Ние не доставяме и няма да доставяме наше производство на военни поделения или производители в Русия.”

Рункнагел  не изключва възможността руски оръжейни концерни да са се снабдили с авиоперките на фирмата му от някоя  държава членка на ЕС.

Спред представителите на двете фирми най-вероятно руснаците са заличили фирмените обозначения от изделията им, за да не стане ясен производителят.

Русия използва дронове при войната в Украйна

Русия изобщо не крие, че използва германски части за дроновете си. Във военния музей “Парк патриот”, открит през 2016 г. в Москва, и до днес са изложени военни дронове с германски роторни перки. И на най-голямото военно изложение в Русия, наименувано ”Армия”, през 2015 и 2016 г. пред обществеността бяха демонстрирани подобни дронове.

Но това не е всичко. Според разследване на “Билд” от началото на 2015 г. Русия използва в Украйна свои дронове “Гранат-2”, снабдени с германска техника. Проруски военни подразделения ги използва и през пролетта на 2015 г. в битката за превземането на украинския град Дебалцево, където украинската страна даде 184 жертви. Целта при използването на “Гранат-2” е да разузнава цели за обстрел с артилерия и ракетомети. Това с дрон става два пъти по-бързо, отколкото при използването на традиционни разузнавателни средства, написа още през 2013 г. възторжено руски военен вестник.

От 2015 г. украинската армия свали много руски военни дронове с германски авиоперки, или пък ги откри на украинска земя, паднали поради технически дефекти.

За последен път това се случи миналата сряда. Според укаинската армия посредством подаване на смущаващи електронни сигнали руски дрон от тип “Гранат-2” е бил свален в южните части на Донецк. Тъй като летателният апарат е с обсег от едва 15 километра, украинската армия е на мнение, че дронът е бил изстрелян или от окупираната от руски войници територия, или от обучени сепаратисти.

Зелените и Украйна настояват за последствия

Пред “Билд” Тобиас Линднер, представител на зелените в Комисията по отбрана в германския парламент, настоява за последствия:

“Ако Русия действително си набавя части за военни дронове от Германия, то тогава федералното правителство е длъжно да направи всичко възможно, за да забрани закупуването на тези части от държавни руски актьори.”

Сега и в Украйна се води разследване около сваления руски боен дрон. От правителствени кръгове в. “Билд” е узнал, че не за пръв път при свалени руски дронове са били открити произведени на Запад части, включително и в Германия. Още преди време към Германия е била отправена молба да провери доставките на въпросните части за Русия.