„Нямам съмнение, че записът е автентичен. Не допускам, че източникът ми на информация е подал грешна информация. Имаме и документи, които го потвърждават". Това каза по бТВ в неделя депутатката от БСП Елена Йончева за скандалния аудиозапис, изнесен от БСП в сряда, станал известен като аферата „Ало, Банов съм”.

Според записа министърът на културата Боил Банов се е опитал да спести големи суми за неустойки на фирмата-изпълнител на проекта за реконструкция на столичното Ларго.

На въпрос за каква корупция става дума след като министерството е завело дело за неустойки към изпълнителя (като при това той е отхвърлен от съда - бел. ред.) , Йончева обясни, че ведомството всъщност съди фирмата за нещо съвсем различно и за друг период от време.

„Това, което говорят Вежди Рашидов и Боил Банов, че Министерството на културата е започнало съдебен процес, става въпрос за друг период - след 20 януари 2016 г., след като изтича анексът на договора. Не е Министерството на културата инициатор на този съдебен процес срещу строителя. Говорим за фалшификация, става въпрос за истински разговор, това прокуратурата няма как да не докаже", каза още Йончева.  

В понеделник официално сигналът ще бъде внесен в ОЛАФ и специализираната прокуратура.

„Предоставих всички данни, които са ми известни в прокуратурата преди 2 дни. В понеделник внасяме в ОЛАФ и специализираната прокуратурата всички записи и данни", уточни депутатката от БСП.

Елена Йончева не назова името на източника на БСП за записа. Каза само, че е човек, който е присъствал на разтовора.

"Ние имаме защитен свидетел, който има право да не се разкрива. Той ще даде показания. Аз няма да го издам", каза тя. 

Тя не потвърди, но и не отрече, че става дума за Ангел Ангелов. На въпрос за моралните качества на евентуалния източник на записа, депутатката от БСП обясни, че какъв е свидетелят няма значение - дали е мъж, жена и т.н., важно е дали е достоверна информацията, която е предоставил.

"Не допускам, че източникът ми на информация е подал грешна информация. Имаме и документи, които го потвърждават", смята Йончева.

"Записът, който трае 17 минути, показва не само няколко фрази, а дълъг разговор, в който се заявява, че трябва едни 700 000 хиляди лева да се спестят", добави тя.

Според нея министърът на културата Боил Банов бил "един интелигентен човек, така знам, но когато един нормален човек попадне в мафиотската организация на работа на ГЕРБ, виждате сега как започва да разговаря". 

„Ало, Банов съм" е продължение на „Ало, Ваньо". Това е модел на управление. Няма чувство за справедливост в тази държава",  продължи тя.

Според Йончева ставало дума за фалшифициране на документи. 

Тя повтори няколко пъти, че Министерството на културата съди фирмата изпълнител на Ларгото за нещо съвършено различно за закъснение от 2016 г.

"Става дума за друго закъснение, за съвършено различни неща", каза тя.

В България проблемът е огромният грабеж. 11 млрд. евро на година се крадат - по данни на групата на Зелените в ЕП, продължи Йончева.

Било много символично, че ставало дума за Министерството на културата - "най-големият удар който ГЕРБ ни нанесе е в сферата на морала, на културата".

Оставката на министър Банов, ако бъде заменен с друг човек, който работи по тези схеми, няма да промени нищо, смята още Йончева.

За реплика от Варна се включи и Росен Колелиев, представител на фирмата изпълнител на проекта за софийското Ларго. Той предпочете да дава примери колко трудно е било изпълнението на проекта и колко усилия са положили той да се случи.

"Чувствам се така, както тя, когато е обвинена за офшорката в КТБ", каза само по повод думите на Елена Йончева.

Според Колелиев Ларгото бил уникален обект, това, че имало обективни закъснения не се дължало на пропуски на идпълнителите. "Най-елементарното, че трябваше да се смени куполът над Ларгото - уникална технология. Имахме достатъчно основания да удължим срока на договора. Не искам да вземам отношение, но искам да застана твърдо зад строителите, те направиха чудеса, за да може този обект да се реализира", каза той.