През 2018 г. "Фрийдъм хаус" отчита 13-а поредна година, в която има спад в индекса за свобода. Влошаване на положението има в редица държави във всеки един от регионите на света - от ситуацията в утвърдена демокрация като САЩ до авторитарни режими като Китай и Русия. Демокрацията е в отстъпление, е тревожният извод от доклада на международната правителствена организация. 

България остава в категория "свободни държави", но с 80 точки е доста назад сред първите най-добре представящи се демокрации. Със 100 точки са Швеция, Норвегия и Финландия.

Ето и ситуцията в няколко държави, в които има влошаване:

Унгария - тя вече е в категория "частично свободни страни" основно заради подкопаването на демократичните институции от управялващата партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан. От "Фидес" използваха своето парламентарно мнозинство, за да наложат ограничения или контрол над опозиция, медии, релгиозни групи, академични среди, съд, неправителствени организации, бежанци и частния сектор от 2010 г. насам.

Сърбия - също вече е в "частично свободни държави" заради влошаването на осъществяването на избори, продължаващите опити на властта и проправителствените медии да обезличават независимата журналистика чрез законодателен тормоз и нечистоплътни кампании. Президентът Александър Вучич де факто е акумулирал изпълнителните власти, което е в конфликт с неговата конститутиционна роля.

Никарагуа и Уганда също имат промяна надолу - от "частично свободни" към "несвободни". Има и едно подобрение - Уганда се е придвижила от "несвободна" към "частично свободна".

На Балканите има и други частично свободни държави - Босна и Херцеговина, Албания и Македония. С такъв статус в Европа са още Украйна и Молдова. 

От 195 оценени страни 86 (44%) са определени като свободни, 59 (30%) като частично свободни и 50 (26%) като несвободни.

Въпреки че попадат в категорията "свободни държави", няколко страни члени на ЕС предизвикват загриженост, пише правозащитната организация. Специално внимание е отделено на убийството на разследващия журналист Ян Куцияк в Словакия и на опитите на полското правителство да постави под контрол съдебната система.

Най-свободните държави в света

Норвегия - 100

Швеция - 100

Финландия - 100

Холандия - 99

Канада - 99

Нова Зеландия - 98

Люксембург - 98

Австралия - 98

Уругвай - 98

Дания - 97

Ирландия - 97

 

13-те държави, в които положението със свободата е най-лошо (от общо 50-те несвободни). 

24 страни, включително Русия, Китай, Турция, Иран и Саудитска Арабия, преследват дисиденти зад граница с искания за екстрадация и заплахи с присъди.

Убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на Рияд в Турция привлече вниманието на правозащитниците върху отношението на авторитарните режими към политическите дисиденти зад граница, пише в доклада. Десетки опозиционни активисти зад граница обаче са заплашени от екстрадиране в държавите си, където според правозащитни организации не могат да очакват справедливи съдебни процеси.

Специално внимание в доклада на "Фрийдъм хаус" е отделено на влошаващата се демокрация в САЩ. Страната все още е в категорията на свободните държави, но с 86 точки е доста по-назад от европейските си партньори или от съседна Канада.

Най-близо до САЩ като точки в класацията са Белиз, Хърватия, Гърция, Латвия и Монголия.