Правителството прие днес предизвикалите дискусия това лято изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с които с цел да се предпазят дюните от увреждане се забранява разполагането на всякакви плажни принадлежности, в това число и хавлии и палатки върху тях - но не само на видимите дюни на самите плажни ивици, но и в зоните зад тях.

Инициативата обаче е доста спорна поради факта, че природните образувания рядко са обозначени, а сега са предвидени солени глоби за нарушителите. Тя идва на фона на изказването на министърката на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова от миналия петък, че държавата не може да отчужди дюните, попаднали в частни ръце назад във времето (което е 70 на сто от всички дюни), въпреки че й е вменено по закон. Струвало над 1 милиард лева (до момента разчети, които да го показват не са оповестени).

Аврамова заяви още, че работна група тръгва по морето, за да обследва кое е дюна и кое "терен" и даде пример с проекта за вилно селище до екоплаж "Корал" "Корал резидънс", при който от 40 дка, имало 100 квадратни метра дюни. Иначе по закон, върху дюни е забранено всякакво строителство.

Глобите - солени

Проектът за изменения в ЗУЧК бе публикуван за обществено обсъждане на 8 август. Какъв е финалният му вид от прессъобщението на Министерския съвет за решенията от днешното заседание не става ясно. Посочено е само, че се забранява поставянето на плажни принадлежности върху дюните, както и преминаване или спиране върху тях на всякакъв род превозни средства, ремаркета и полуремаркета и поставянето на преместваеми обекти на неохраняемите плажове.

Според публичния проект забраните касаят дюни (подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни) в зоните А и Б,както и урбанизираните територии на населените места след границите на зона А. 

За нарушение на забраната за палатки и хавлии се предвижда солидната глоба от 1000 лв. до 3000 лв. или имуществена санкция от 2000 лв. до 5000 лв. За преминаване, паркиране и пр. върху дюни глобите са от 1000 лв. до 3000 лв., или имуществена санкция от 3000 лв. до 5000 лв. При второ и всяко следващо нарушаване на горните две забрани глобите, разписани в проекта, са от 3000 лв. до 7000 лв., или имуществена санкция от 5000 лв. до 25 000 лв.

Проблеми

Въпреки дадената преди години заявка, че държавата в диалог с неправителствения сектор ще урегулира т. нар. къмпиране, в този проект няма подобни текстове. За сметка на това от гореописаните забрани могат да пострадат както редови плажуващи, така и къмпингарите. Дюните масово не са обозначени, заградени и пр. и така на практика всеки може да "олекне" с 1000 до 3000 лева глоба. Палатки и кемпери пък често се разполагат в горичките зад плажовете, където проблемът е същият.

Още един пример: "Корал". Както е известно, там частната испанска компания "Ибердрола Инмобилария" е закупила 120 дка земя зад плажната ивица, но 90 дка от тях са дюни. Това обаче е отразено само в специализираната карта, не и в кадастралната. И затова според готвения нов Общ устройствен план на община Царево тези терени бяха предвидени за застрояване - просто не съществуваха като дюни. Ако трябва да бъде глобен плажуващ в този случай, то навярно контролните органи би трябвало да обикалят ивиците, въоръжени и със специализирани, и с кадастрални карти.