Делят ни часове или най-много дни от финализиране на покупката на "Нова Броудкастинг груп" от страна на Кирил Домусчиев чрез фирмата му "Адванс медия груп". Хайде на бас, че при успешен край КЗК този път ще одобри сделката. Някой ще заложи ли насреща? Едва ли има такъв.

Освен че придобива втората най-гледана телевизия и цяла медийна група с огромна интернет и рекламна платформа, бизнесменът затваря кръга на продукта "български футбол". Добър, лош - продукт е някакъв... Все още немалко хора се вълнуват за любимите си отбори. Че и си плащат за услугата да ги гледат по телевизията.

В края на 2014 г. Кирил и Георги Домусчиеви придобиха цялата собственост на компанията "Футбол Про медиа", която притежава правата за излъчване на мачовете от първенството на "А" група (сега вече Първа лига). Дотогава те са партньори с бившия благодетел на "Левски" Тодор Батков. А по-рано дял от 10 на сто имаха и някогашните босове на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов от "Титан АС". Те първи продадоха дела си покрай оттеглянето от ст. "Българска армия".

В началото на 2015 г. Домусчиев обяви публично, че е платил 500 000 лева на Батков за неговите 50 процента - направил го е "в името на "Левски". Това стана при обявяване на новия договор за тв предаване на мачовете. Собственикът на "Лудогорец" каза още, че между 2016 и 2020 г. ще предостави на клубовете 30 милиона лева по силата на контракта за тв права.

През 2016-2017 г. клубовете разделиха 5,5 млн. За 2018-а те бяха 6 млн., а за последните две години от договора - 6,5 млн.

Това дали ще го видите някъде другаде - Кирил Домусчиев, който притежава най-успешния български клуб през последните години, купува правата от притежателя БФС и сам вади парите за своите конкуренти. Нещо повече - Домусчиев е член на Изпълкома на БФС и един от най-влиятелните му членове, личен приятел на Борислав Михайлов. На последния конгрес на централата през 2018-а "Лудогорец" плътно застана зад Боби и това бе подчертано от трибуната.

Четири години по-късно конфликтът на интереси достига още по-парадоксален връх - Кирил Домусчиев придобива телевизията, закупила правата от "Футбол Про медиа" на... Кирил Домусчиев. Както е известно, мачовете се предават по каналите от пакета "Диема Екстра", в който са "Диема Спорт 1" и "Диема Спорт 2", а също така развлекателната "Трейс Спорт". Това удоволствие е платено - всеки месец абонатите на кабелните оператори дават по 6,99 лв. Такава е цената от 1 август миналата година, дотогава беше 5,99 лв.

Ето как "Лудогорец" вече наистина се превръща в национална кауза, както тези дни се шегуват анализатори, журналисти и просто запалянковци. Шега, шега, но ще излезе истина. Преди година при първите европейски успехи на "футболния си проект" в турнира Лига Европа Кирил Домусчиев произнесе думите "национална кауза" за "Лудогорец". Едни му се ядосаха, други присмяха. Оказа се пророк.

Сега някои клубове ще се изкарат жертви, но те всъщност са съучастници в схемата. Във въпросния договор от началото на 2015 г. стоят подписите на всички тях. Те са приели офертата на Домусчиев на среща в БФС, организатор на която беше Борислав Михайлов.

Така както сме на футболна тема, в споменатия интернет пакет на медийната група около Нова телевизия е и един от най-големите спортни сайтове в България със стотици хиляди посещения всеки ден - Gong.bg. Кирил Домусчиев е на път да стане работодател на журналистите от сайта, така както и на колегите им от Нова, които коментират мачове, правят анализи, интервюта, отразяват новини и т.н., и т.н.

Този кръг да ви е познат от други обществени и бизнес сфери в държавата България?

Ще завърша с изявление от вече прочутото интервю на Борислав Михайлов от онзи ден, дадено пред... YouTube канала на БФС:

"Според мен сме на едно ниво с държавите от Централна и Източна Европа, с които традиционно се сравняваме. Ако говорим за разпределение на телевизионни права, ние сме по-напред от всички околни страни, като изключим три пъти по-голямата Румъния. Нашите клубове печелят повече от тв правата, отколкото в Хърватия, в Сърбия, Македония, Албания и прочие."