Някои приветстват волунтаристичната семейна политика, други отказват да довеждат на бял свят "бебета за Орбан" - Унгария се кани да насърчава раждаемостта с данъчни преференции и мерки в защита на традиционни ценности, възприемани нееднозначно. Това се казва в статия на Франс прес, цитирана от БТА.

Челна фигура в борбата срещу имиграцията в Европа, унгарският премиер Виктор Орбан, държи и на ролята си в демографското възраждане на страната, застрашена от остаряване. 

"Искаме унгарски деца. Да приемем миграцията, ще означава за нас да капитулираме", посочи той на 10 февруари в годишното си обръщение към нацията, обявявайки нов пакет от мерки, окуражаващи двойките да създават деца.

С този "план за действия, насочен към защита на семейството", който допълва първите финансови облекчения, въведени през 2016 г., Унгария претендира за първото място в Европа по разходи за семейна политика.

А случаят е спешен: населението на Унгария се топи от 1981 г. насам и от 9,7 милиона днес може да се смали до 6 милиона през 2070 г., сочат местните прогнози. Превърнала в ръководен принцип отказа да приема мигранти, страната вече страда от остър недостиг на работна ръка.

Продължавайки първата серия помощи за покупка на жилище от млади двойки, новите мерки засилват темпото: жените под 40, омъжени в първи брак, ще могат да кандидатстват за субсидиран заем от 10 млн. форинта (32 000 евро); майките на 4 деца ще бъдат изцяло освободени от данък общ доход; правителството ще подпомага многодетните семейства в покупката на кола и обещава 21 000 места в детски ясли.

Увеличаваща се раждаемост

"С 10 милиона форинта двамата с моя приятел може вече да помислим за собствен апартамент, вместо да живеем при нашите", радва се 24-годишната Нора Косеги, учителка и майка на малко момиченце.  "Искаме братче или сестричка за Юли. Сега ще си имаме две или даже три дечица, кой знае", добавя младата жена, която подкрепя обявените стимули наред с повечето унгарци.

Първите мерки вече дават плод, уверява правителството: през 2010 г. на една жена са се падали средно 1,25 деца, а днес този показател доближава средното за Европа равнище от 1,6. Виктор Орбан, баща на пет деца, се стреми страната да прескочи летвата от 2,1 деца на жена, необходима за възпроизводство на нацията. През периода от 2010 до 2017 г. броят на сключените бракове е нараснал от 35 000 на 52 000.

Увеличаващата се раждаемост "се дължи по-скоро на излизането от икономическата криза", връхлетяла Унгария след 2008 г., отбелязва експерт от Унгарската статистическа служба, пожелал анонимност.

"Има по-важни проблеми, например емигриралите над 500 000 души от 2010 г. до момента, а в краткосрочен план - намалелият брой жени в продуктивна възраст", добавя той.

От офанзивата на кабинета "Орбан" ще се възползват най-вече средните и висшите слоеве, които могат да купуват и да теглят кредити, докато най-бедните, и по-специално значителната ромска общност, ще бъдат пренебрегнати.

Остава въпросът колко са ефективни тези мерки, а също и резервите по повод евентуалното им идейно съдържание, "отразяващо твърде консервативни, традиционни нагласи", смята Доротя Сикра, социолог от Унгарската академия на науките.

Ами бащите?

Мерките са насочени към майките, без да се споменава ролята на бащите - това сякаш затваря жените в рамките на някаква "програма за възпроизвеждане", подчертават критиците. 

Ако семейство тегли заем от 32 000 евро, е предвидено дългът да бъде анулиран изцяло при раждане на трето дете.

След като бе огласена инициативата, в унгарските социални мрежи плъзнаха карикатури с мотиви от "Историята на прислужницата" - телевизионен сериал за въображаем свят, връхлетян от криза в раждаемостта, в който жените, неизлезли от репродуктивната възраст, раждат по задължение.

"Не искам да създавам деца за Виктор Орбан", възмущава се пред АФП 35-годишната Шаролта Секели. "По-важни условия са качеството на държавното образование и здравеопазване, също и нивото на доходите", добавя неомъжената още журналистка.

"Този вид политика ще намали независимостта, за която жените са водили борба десетилетия наред", разкритикува инициативата в туитър шведската социална министърка Аника Страндхел, съзряла в унгарския план "отзвук от 30-те години" на ХХ век.