Общо петима български депутати членуват в двете комисии към Европарламента, които днес трябва да изслушат тримата кандидати за бъдещ главен прокурор на ЕС.

Лаура Кодруца Кьовеши от Румъния, Жан-Франсоа Бонер от Франция и Андрес Ритер от Германия трябва да изложат вижданията си на съвместно заседание на комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и по бюджетен контрол (CONT).

Лаура Кодруца Кьовеши

В първата комисия членуват Сергей Станишев (Група на социалистите и демократите), който е и неин зам.-председател, Асим Асемов (Европейска народна партия) и Филиз Хюсменова (Алианс на либералите и демократите в Европа). Във втората са Георги Пирински (СД) и Неджми Али (АЛДЕ).

Още отсега е ясно, че не всички петима български евродепутати ще бъдат на изслушването, установи проверка на Клуб Z. Потърсихме ги за коментар за предстоящото събитие.

Успяхме да се свържем лично единствено с Асим Адемов. Той съобщи, че няма да присъства, тъй като по неотложни причини му се налага да пътува до София.

Жан-Франсоа Бонер

От кабинета на Георги Пирински получихме следния коментар:

"Изслушването за поста би следвало да съдейства за съставянето на мнение за най-подходящата кандидатура от гледна точка на доказан професионализъм, въздържане от политизация на дейността и решимост за добросъвестно изпълнение на мандата на службата на главния прокурор. Същевременно обаче, имайки предвид създаденото напрежение около някои от кандидатите, може да се очаква политически белязано обсъждане."

Според непотвърдени сведения евродепутатът социалист в момента е в София и ще се намира там и днес следобед. А точно по това време е изслушването в ЕП.

От кабинетите на Сергей Станишев и Филиз Хюсменова все още не са отговорили на нашите запитвания.

От офиса на Неджми Али заявиха, че все още не се знае дали той ще присъства на изслушването.

 
Интересното е, че все още така и не е ясно как ще бъде определен първият в историята главен прокурор на ЕС, стана ясно от изявления на говорителите на Европарламента вчера. Възможностите са поне три.

След изслушването за тази вечер е насрочено заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тя е водещата от двете комисии и ще определи по-нататъшните стъпки.

Сред членуващите в комисиите евродепутати има знакови фигури. Става дума за хора като румънката Моника Маковей (тя е и в двете комисии) – бивш пръвосъден министър и символ на борбатас корупцията в страната си, холандката Юдит Сархентини, изготвила доклата срещу Унгария, довел до гласуването за процедура за активирането на член 7, сънародничката й София ин т`Велд, италианката Алесандра Мусолини (вничка на фашисткия вожд Бенито Мусолини).

Не е изключено да има гласуване още тази вечер, сподели Асим Адемов. За това настояват и социалистите в Европарламента. Докато от ЕНП са против.

Андрес Ритер

Възможно е Парламентът да определи кого от кандидатите подкрепя с гласуване на ръководителите си. Но има вероятност и въпросът да бъде поставен на гласуване от пленарната зала, уточниха говорителите.

Ако кандидатът, подкрепен от ЕП, не е същият, подкрепен от Съвета на ЕС, двете институции ще трябва да започнат преговори, след които да се стигне до общо решение.

До този момент е известно, че професионалната група по подбора, определила тримата финалисти, е изразила най-голяма подкрепа за Лаура Кодруца Кьовеши.

Според съобщения в редица медии миналата седмица Съветът на ЕС в лицето на постоянните представители на страните членки (КОРЕПЕР II) е поставил на първо място Жан-Франсоа Бонер, а останалите двама са получили равен брой точки. Гласуването е било тайно.

Ако ЕП подкрепи кандидата, одобрен от Съвета на ЕС, двете институции ще преминат към обща процедура по неговото назначаване.

Предвижда се Европейската прокуратура да заработи от догодина и да бъде базирана в Люксембург. Главният прокурор на ЕС ще има само един мандат от 7 години.